Služba za pomoć samohranim majkama

Ministar Rasim Ljajić najavio formiranje posebne službe koja će se baviti rešavanjem problema samohranih majki. Ne postoji podatak koliko samohranih majki ima u Srbiji, a poslednje istraživanje o tome rađeno je 1988. godine.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić najavio je da će u tom ministarstvu biti formirana posebna služba koja će se baviti problemima samohranih majki.

Ministar je posetio Udruženje "Samohrane majke" u Zemunu, kojem je poklonio personalni računar i uručio prehrambeno - higijenske pakete za 100 socijalno najugroženijih samohranih majki iz te organizacije.

"Samohranim majkama je evidentno potrebna socijalna, humanitarna i pravna pomoć", naglasio je Ljajić i dodao da je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja posetom označilo početak intenzivnijeg bavljenja problemima samohranih majki.

Ministar je najavio da će u njegovom ministarstvu prvi put biti određeni ljudi koji će se baviti problemima samohranih majki u Srbiji, a čiji će prvi zadatak biti da ustanove koliko ih uopšte u našoj zemlji ima.

Ljajić je istakao da kao društvo često zaboravljamo na samohrane majke, i podsetio da je poslednje istraživanje o samohranim majkama kod nas rađeno 1988. godine, posle čega se niko nije ozbiljnije bavio tim problemom.

U Udruženju "Samohrane majke" u Zemunu ima oko 830 članova, a slična udruženja postoje u Nišu, Novom Sadu, Inđiji i Leskovcu.

broj komentara 162 pošalji komentar
(petak, 03. jul 2020, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

Samohrana majka

Samohrana sam majka ja sam bolesna a I dete je operisano Ima pritisak pije terapija I ja isto od primanja samo 8500 hiljada za nas dve ocu je odredjeno 5000 mesecno to nedaje jel je I sam korisnik socijalne pomoci ali ima zemlju I radno je sposoban I 15000 je njegova socijalna pomoc veca od nase I kako ja da zivim nemam ni za lekove a za ostaloda ne pricam

(ponedeljak, 08. jun 2020, 19:57) - jovanast [neregistrovani]

stambena pomoc

Samohrana sam majka dvoje dece sina 15 i cerkice 6.Nisam zaposljena, nemam novaca da platim vrtic ili nekoga za cuvanje mladjeg deteta,nemam podrsku porodice jer ni oni nemaju bas neke uslove.Trenutno delim stan sa ocem dece koji je nasilnik,stan je njegov a zivot u tom stanu nepodnosljiv,bukvalno smo jednom nogom na ulici.Kao neko ko nema finansija da plati stan i izdrzava decu kome da se obratim za pomoc.On je trenutno na lecenju od alkohola,tako da svaki dan ocekujem kad ce se vratiti i isterati nas na ulicu.Molim vas za bilo kakav odgovor i pomoc.

(ponedeljak, 18. maj 2020, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Placanje alimentacije

Samohrana sam majka devetomesecne bebe koju otac ne prihvata,ali je sudskim putem priznao.U medjuvremenu se ozenio i ceka dete.Zbog Korona virusa,jos uvek nije reseno placanje alimentacije koju ce platiti retroaktivno od dana tuzbe,plus ce uplacivati svakog meseca.Intetesuje me moze li on oboriti odluku suda,tw traziti manji iznos alimentacije od predvidjenih 10 000 din,s obzirom da u zajednici sa drugom zenom ceka dete.Napominjem da u trenutku zaceca on nije bio ozenjen niti je imao dete.

(sreda, 22. jan 2020, 12:05) - Snežana [neregistrovani]

Samohrana majka

Od 2014 g, sam sa dvoje dece, jedno 16, drugo 15 g. Primam socijalno, koje ode na racune. Podstanar sam 14 g,Kako preziveti, sa dvoje skolske dece racunima i svim ostalim obavezama. Deca su pripala meni. On se nikada nije obratio nama od tog dana. Alimentaciju ne primam. Zivim na Novom Beogradu.

(petak, 13. sep 2019, 10:50) - Anonymous 777 [neregistrovani]

Alimentacioni fond opet nista

Sta je sa alimentacijom? Zasto drzava ne pritisne roditelje koji imaju, a godinama ne placaju? Moj bivsi muz je duzan za mnogo godina 6 hiljade evra, a zaradjuje mesecno i 3000e

(petak, 13. sep 2019, 10:14) - EVICA [neregistrovani]

Pomoc

Kome.da.se.obrati.za.pomoc.nemam.kucu.nemam.posla.samo.mogu.na.ulicu.da.idem.imali.neko.ko.hoce.da.mi.pongene.ako.ima.neko.ja.sam.iz.Paracina..broj.0605187210

(subota, 01. okt 2016, 12:29) - ana [neregistrovani]

samohrana majka

Ja sam samograna majka dvoje dece Tamare 14 god i Dejane 12 god 4 pune godine sam razvedena i nemam pravo na socijalnu pomoc jer imam alimentaciju 10000 .zivim privatno i skolujem decu ...kazite vi meni da li je to normalno u leskovcu za takve roditelje nema nikakva pomoc....hvala

(petak, 22. jul 2016, 17:08) - zabrinuta majka [neregistrovani]

kako da obezbedim deci krov nad glavom i bolje uslove za život

bila sam 15 godina u braku dok smo radili ja i muž i nekako smo se snalazili i podizali naše dva sina uz pomoć kredita govoreći mi suprug da moramo tako dok mu je otac živ sad kad je firma propala i izgubili posao moj muž je izvršio samoubistvo a mene ostavio sa gomilom problema i sa decom nakon njegovih četrdeset dana mene svekar bukvalno isteruje na ulicu sa decom tako da sad živim kao podstanar sa porodičnom penzijom koja iznosi samo 19000 s tim da plaćam stan i školujem i održavam decu druge prihode nemam centar za socijalni rad mi kaže da sam radno sposobna hvala bogu i jesam ali šta da radim kad ništa svoje nemam da li neko može mi pomoći kako da se borim dalje.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 13:23) - Vesna [neregistrovani]

Pomoc

Samohrana sam majka troje dece,potrebna mi je bilo kakva pomoc,jer sam bez posla,zivim u teskim uslovima i veoma mi je potrebna pomoc,kontakt telefon 0604079728,0612014614

(petak, 22. jan 2016, 10:35) - Nimfa Nikolic [neregistrovani]

Pravo na novcanu pomoc

Rodila sam cetvoro dece, sin jedan ne zivi samnom, drugi sin je na lecenu od droge ne radi, dve devojcice su druga godina ekonomske skole a ja nemam posao, radim po kucama. Isla sam u centar za socijalni rad u Barajevu i rekli su mi da nemam pravo na novcanu pomoc jer sam radno sposobna. Otac dve devojcice daje izdrzavanje po 5000 ali sobzirom na uzrast, knjige, sezonske garderobe to je malo ali toliko je odredjeno. Devojcice su mi odlicni djaci. Gde da se obartim za novcanu pomoc koja bi mi itekako dobro dosla. Tel. 8303790