Читај ми!

VMA obeležava 179 godina postojanja; Vukosavljević: Trudimo se da idemo u korak sa svetom

Vojnomedicinska akademija obeležava 179 godina postojanja. Načelnik VMA, profesor Miroslav Vukosavljević kaže za RTS da su prošle godine obavili preko 250.000 pregleda, kao i da je bilo više od 37.000 prijema na hospitalno lečenje i preko 22.000 operacija. Nada se i da će do kraja godine krenuti sa renoviranjem te zdravstvene ustanove, a najavljuje i prijem novih kadrova.

Profesor Miroslav Vukosavljević kaže da će 179. rođendan VMA obeležiti svečano i radno.

"Od 13 časova počinje svečanost u našem amfiteatru, sa resornim ministrom Milošem Vučevićem na čelu, kako bismo se zahvalili svima onima koji su teško radili svih ovih godina, a naročito 2022. godine", rekao je Vukosavljević.

Govoreći o prošloj godini, navodi da su obavili preko 250.000 pregleda, kao i da je bilo više od 37.000 prijema na hospitalno lečenje i preko 22.000 operacija.

"Bilo je od operacija katarakti, gde se trudimo svojski da smanjimo liste čekanja, pa do najtežih operacija velikih tumora, laporaskopskih procedura u urologiji u grudnoj hirurgiji", dodao je Vukosavljević.

Uveli su i nove metode u urologiji, oftalmologiji i drugim granama medicine, a načelnik VMA kaže da time pacijenti kraće čekaju, ali i da su brže i olakšane operacije, kao i da je manji broj bolničkih dana.

"To su te minimalno invazivne tehnike koje svuda u svetu preovlađuju, pa tako i mi se maksimalno trudimo da idemo u korak sa tim", dodaje.

"Reformisali smo centar za transplantaciju"

Nabavljena je i nova oprema, a Vukosavljević ističe da se trudi da "svaka organizaciona celina bude zanovljena u toku godine bar sa nekim malim delom opreme".

"Mi smo radili prošle godine i završavamo ove godine kapitalno opremanje, promenili smo kompletno sve uređaje za sterilizaciju koji su žila kucavica hirurškog bloka, što nije mala stvar. Potom krećemo na velika kapitalna opremanja tipa radioterapije. I vraćamo stari sjaj na VMA i kroz liniju za izradu lekova u našoj službi za farmaciju", ističe Vukosavljević.

Kada je reč o transplantacijama, Vukosavljević kaže da su nabavili uređaje koji su neophodni za transplantaciju.

"Očekujemo danas da se pusti u rad, zajedno sa angio-salom, aparat za zračenje krvnih produkata, pi-si-ar testovi za pre i posle transplantirane osobe što će nam dati kompletnu samostalnost uz hirurške timove – da budemo svoji na svome", naglašava Vukosavljević.

Ističe da tu nije reč samo o organima, već i o ćelijama i tkivima, kao i da posle jednog perioda zatišja, koji je bio prouzrokovan pandemijom, sada nastavljaju sa procedurama.

"Imamo definisane timove, reformisali smo centar za transplantaciju, uključujemo se maksimalno u bitku sa Ministarstvom zdravlja", poručuje Vukosavljević.

Kolike su liste čekanja 

Govoreći o listama čekanja u toj zdravstvenoj ustanovi, načelnik VMA kaže da su nema listi čekanja kada je reč o vojnim osiguranicima, a da su za civilne osiguranike one svedene na minimum.

"Za civilne osiguranike za operaciju katarakte čeka 1.890 ljudi. Mi to možemo u toku ove godine sve da operišemo i radimo na tome da ih više ne bude", dodaje Vukosavljević.

U planu je i renoviranje VMA, a Vukosavljević kaže da je izabran zvanični konsultant koji na tenderu treba da izabere najpovoljnijeg ponuđača i izvođača radova.

"I da do kraja godine, nadam se, krenemo u realizaciju prijekta", rekao je Vukosavljević.

Ističe da imaju dovoljno kadrova, kao i da zaposleni VMA napuštaju uglavno odlaskom u penziju.

"Mada se svi trude da ostanu sa nama i dalje, mi produžavamo na zakonski način ugovore koliko možemo. Kadrovskim planom popune je predviđen prijem 250 lica u toku ove godine", naglasio je Vukosavljević.

Dodaje i da je VMA predala spisak za prijem 244 osobe nadležnoj Upravi za vojno zdravstvo.

"To su lekari, sestre i prateći neophodni kadar, na primer inženjeri elektrotehnike kojih nema. Prema tome, VMA je i dalje magnet za prijem i za posao", zaključio je Vukosavljević.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара