Читај ми!

Mladi i posao – nije dovoljno zasukati rukave i nanizati desetke, cene se i "meke veštine"

Završen fakultet odavno ne garantuje zaposlenje. Uz diplomu se sve češće očekuju i dodatna vannastavna iskustva. Na tržištu rada bolje prolaze studenti tehničkih fakulteta, a posebno se cene oni koji su razvili takozvane "meke veštine" – komunikaciju, kontakte, timski duh.

Pravila igre na tržištu rada su se promenila. Nije dovoljno "zasukati rukave" i nanizati desetke, jer se traži iskustvo, prilagodljivost i spremnost da se nove veštine stiču i posle diplomiranja. Najbolje je posao tražiti već na završnim godinama studija.

Na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu studenti su kroz ciklus diskusija "Završavam fakultet-šta dalje?" mogli da čuju iskustva onih koji su brzo i uspešno prešli put od amfiteatra do radnog mesta.

"Ono što njih najviše zanima je na primer kako izgleda jedan radni dan na određenoj poziciji ili šta je njima potrebno pored znanja sa fakulteta da steknu tokom vannastavnih aktivnosti od veština, znanja, licenci kako bi se što bolje plasirali na tržištu rada", kaže Milena Rajčević iz Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu.

Nije strašno, a ni retko, da nakon prakse karijera krene u drugom smeru.

"Dok smo još mladi, dok smo na studijama lako je i promeniti posao ukoliko vam se to ne sviđa ili promeniti poziv koji je van okvira vašeg fakulteta, kao što sam ja to uradila s obzirom da sam završila međunarodne studije, a radim marketing", rekla je Teodora Adamović, marketing stručnjak.

Fakulteti su prepoznali značaj saradnje sa privredom i studentima nude sve više prakse.

"Istakao bih još jedan projekat koji je prošle godine prvi put realizovan na inicijativu SKONUS-a. To je projekat Moja prva praksa koji je realizovan zajedno u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom finansija. Kroz taj projekat smo najboljim studentima Univerziteta u Beogradu omogućili da odrade prvu plaćenu praksu u državnoj instituciji po njihovom izboru", kaže Stefan Malbašić, potpredsednik za nastavu Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

A sve to – praksu, volontiranje, angažovanje u studentskim organizacijama – treba upisati u si-vi. On je odavno lična karta u svetu biznisa, ali to postaju i određene digitalne platforme, poput Linkt-ina (LinkedIn).

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво