Читај ми!

Prvi dan Velikog posta - običaj je da se tokom Čiste nedelje sprema cela kuća

Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik, Uskrs. Sedmonedeljni Časni post temelj je hrišćanskog puta, ali i prilika za uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne nad telesnom stranom.

U ponoć, počeo je Vakršnji post. Naziva se i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst, ili Veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja.

Uvek počinje u ponedeljak - prvi ponedeljak posta naziva Čisti, cela ova sedmica Čista nedelja. 

Postilo se oduvek, u svakoj nevolji, u ratnoj opasnosti i stradanju, uvek kada je trebalo izmoliti Božju milost.

I sam Isus Hristos postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga. Svako bi trebalo da posti za sebe, bez licemerja i želje za ljudskom slavom.

Do Vaskrsa, ove godine 16. aprila, od ponedeljka do petka posti se na vodi, posebno strogo sredom i petkom. Subotom i nedeljom dozvoljeno je ulje i vino, riba samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 9. aprila.

Tokom Velikog posta vernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik.

Običaj je da se tokom prve - Čiste nedelje, sprema cela kuća. Veruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspešni.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво