Читај ми!

General Mojsilović za RTS: Dobrog specijalca pravimo godinama, skup je za obuku i opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o organizcionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović rekao je za RTS da je krajnji cilj da VS raspolaže do 5.000 specijalaca sa kojima bi Srbija mogla da računa u slučaju da može da odgovori na hitnu krizu, a sve u cilju zaštite Srbije i njenih građana.

Na Dan državnosti biće raspisan konkurs za prijem mladih u specijalne jedinice uz osnovnu platu od 210.000 dinara i moguća povećanja na osnovu dežurstava ili terenskog rada.

U odluci predsednika Srbije na osnovu koje se raspisuje konkurs navodi se da će Ministarstvo odbrane i načelnik Generalštaba doneti potrebne akte a da bi izveštaj o urađenom trebalo da podnesu do 31. decembra 2024. godine. 

Načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da izazovi, rizici i pretnje sa kojima se suočava Srbija kao i iskustva iz nedavnih oružanih sukoiba iskazuje potrebu za sposobnostima za izvođenje specijalnih operacija u širem spektru na operativnom i strategijskom nivou.

"Sredinom januara imali smo analizu operativnih sposobnosti VS za 2022. godinu gde smo vrhovnom komandantu referisali o stanju u VS, mogućnostima VS, problemima i između ostalog, u okviru zaključaka jedan od zadataka je podizanje brojnog stanja i organizacijsku dogradnju sepcijalnih jedinica VS", rekao je Mojsilović.

Poseban dan za VS, šta je krajnji cilj 

"Danas je poseban dan za VS, poseban dan za sepcijalne jedinice VS, vrhovni komandant je potpisao odluku za organizacijsku dogradnju ne samo mirnodopskog nego i ratnog sastava što stvara pretpostavke da i formalmno pravno projekat 5.000 može da počne da radi", istakao je načelnik Generalštaba.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je da VS raspolaže do 5.000 specijalaca sa kojima bi Srbija mogla da računa u slučaju da može i treba da odgovori na hitnu krizu a sve u cilju zaštite Srbije i građana.

Završetkom ovog projekta kapaciteti VS se podižu na viši nivo sa aspekta angažovanja, upotrebe, planiranja specijalnih operacija kako na kopnu, vazduhu, na vodi i pod vodom, što čini Srbiju jednom od manjih broja zemalja koja ima navedene sposobnosti, kaže Mojsilović.

"Iskren da budem smatram da ovaj zadatak nije lak, imaćemo izazove ispred nas, ali VS ima dovoljno snage da sve zadatke koje postavi državni vrh, na čelu sa vrhovnim komandantom i predsednikom Srbije može u poptunosti praovovremeno, planski da realizuje", istakao je general Mojsilović.

"Projekat 5.000" ima tri faze 

Kaže da će "projekat 5.000" ima tri faze u trajanju od dve godine. Prva faza bi obuhvatila  jedinice i nadogradnju postojećih jedinica za sepcijalne operacije kao što su 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, kao odred vojne policije Kobre i ide se na povećanje brojnog stanja tih jedinica.

"Druga faza bi obuhvatala formiranje nova tri bataljona za specijalna dejstva i dogradnju oklopno-izviđačkog bataljona i treća faza bi obuhvatila nadogradnju postojećih izviđačkih jedinica u okviru jedinica kopnene vojske - taj trougao bi činio kapacitet do 5.000 ljudi, obzirom da VS raspolaže i čistim pripadnicima specijalnih jedinica do nivoa od 1.500, znači da bi brojno stanje u odnosu na 1.500 išlo do 5.000 pripadnika", objasnio je general Mojsilović.

Kakve su predispozicije kandidata

General Mosjilović kaže da će sutra u medijima biti objavljen javni konkurs za prijem kandidata za specijalne jedinice - prijem će biti usmeren i na lica koja nisu služila vojni rok, i na ona koja to jesu, ali vremenski sadržaj njihovog selektivnog rada biće drugačiji - za one koji nisu služili vojni rok biće produžen za oko pet nedelja, a za one koji su služili vojni rok biće period prilagođavanja i selektivn obuka.

Početna plata pripadnika tih specijalnih jedinica biće ne manja od 200.000 dinara, kaže general Mojsilović.

Podseća da su dobili povećanje od 25 odsto od 1. januara, i izražava veliku zahvalnost ministru odbrane, Vladi i predsedniku Republike.

Period je ispred nas od dve godine, to se neće dešavati sutra. I kada dobijemo kandidata moramo da radimo, kada potpiše prvi ugovor sa VS i na njemu moramo da radimo, istakao je Mojsilović.

"Dobrog specijalca zaista pravimo godinama, on je skup po obuci i opremi. Odluka vrhovnog komandanta da pored toga što se fokus usmerava na ljudski potencijal, težište će biti i na opremanju, na svemu ono što čini dinamiku savremenog ratovanja", zaključio je general Mojsilović.

Čestitao je građanima Dan državnosti i poručio da veruju i računaju na svoju vojsku.  

Počasnoj paljbi od 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Kalemegdana prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović. 

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи