Читај ми!

Matićeva: Tri milijarde više za kreditiranje iz Fonda za razvoj

Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić najavila je da će ove godine biti izdvojeno skoro tri milijarde više za kreditiranje preduzetnika iz Fonda za razvoj, po povoljnim kamatama. Matićeva je naglasila da od 1. marta kreće i elektronsko prijavljivanje za kredite.

Na koji način država podstiče preduzetničke projekte i ko može da dobije bespovratni novac iz Fonda za razvoj Republike Srbije?

Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Fond finansijska razvojna institucija usmerena ka mirko, malim i srednjim preduzećima.

Prema njenim rečima, Fond nudi kredite, a ima i projekte sa Ministarstvom poljoprivrede koje daje bespovratna sredstva.

"Prošle godine izdvojeno je oko 4 milijarde i 300 miliona dinara, od čeka su 900 miliona bila bespovratna sredstav", naglasila je Matićeva.

Napomenula je da nije teško doći do tih sredstava, moraju biti registrovani i moraju izmirivati sve obaveze, a od njihovih boniteta zavisi kolika sredstva mogu dobiti, a izdvajaju se i posebna sredstva za nerazvijena područja.

"Mi smo fokusirani i bavićemo se sve većim prisutnošću Fonda i informišemo ljude koje pogodnosti daje Fond. U Nišu i Beogradu se nalazi centrale, u Novom Pazaru smo otvorili filijalu", kaže Matićeva.

Istakla je da su Krediti veoma povoljni, s obzirom da su skočile kamatne stope.

"Investicijoni krediti za mikro, mala i srednja preduzeža se daju na 10 godina i kamata ide od 1,5, do 2,5 što je dosta povoljnije nego kod banaka", navela je Matićeva.

Dodaje da je 250 miliona dinara maksimalni iznos za investicione projekte koji se može dobiti, a ako imaju garanciju banke iznosi mogu biti i veći.

Napominje da je industruja nameštaja i prerada voća i povrća bila dominantna u prethodnom periodu.

Kako je istakla, programi poput ženskog preduzetništva pored toga što ohrabruje žene, značajno je jer privreda iz sive ekonomije prelazi u legalne vode.

Matićeva je naglasila da od 1. marta kreće i elektronsko prijavljivanje za kredite, a značajno je i da se radi na diverzifikacijama izvora finansiranja.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара