Читај ми!

Izvlačenje drva uz pomoć konja, na koje se načine transportuju do kupaca

Početkom grejne sezone u pojedinim delovima Srbije, cena bukovine po jednom kubiku dostizala je i stotinu evra. Blaga zima i smanjena potražnja za drvetom rezultirala je i naglim padom cene gotovo i do 50 odsto. Proveravali smo da li se lako dolazi do ogrevnog drveta i na koji se sve način transportuje do kupaca.

Baš kao u neka davna vremena, sa nepristupačnih delova Fruške gore, jedini način za izvlačenje drva još je uvek uz pomoć konja i samarica. Nije lako ni radnicima, ni konjima. Potrebno je teret od nekoliko stotina kilograma, spustiti niz strmine do puteva.

"Teško je i nama i konjima, ali mora da se raditi da se zaradi. Krvav je to dinar", priča drvoseča Vlajko Vozarević.

Tamo gde su pristupačniji putevi, "Vojvodina šume" to rade na moderniji način: drva se utovaraju u kamione i tako transportuju putevima ili rečnim tokovima.

"U poslednje tri godine podigli smo proizvodnju drvnih sortimenata sa pola miliona kubika na šesto pedeset hiljada. Stigli do maksimuma u vezi sa našim planovima. Više nemamo prostora da uradimo", kaže direktor "Vojvodina šume" Roland Kokai.

Dodaje i da su ulagali u mehanizaciju, odnosno obuku ljudi, kao i da im znači jer imaju dvadeset četiri forvardera, kao i dvadeset osam traktorskih ekipaža koji im pomažu da privlače drvne sortimente iz šume do stovarišta.

Transport sa baržama ne samo da je jeftiniji i bezbedniji, već i brži, dok teški natovareni šleperi uništavaju drumove.

"Ovakav vid transporta, baržom koji nosi do hiljadu kubika, menja četrdeset kamiona koji bi prošli nasipima, putevima, kroz sela i izazvali mnoga oštećenja. Imamo kratke i srednje transporte naših mašina iz šume do obale", kaže tehnički direktor "Vojvodina šume" Milan Sučević.

Dodaje i da kamioni njihovih kupaca ne oštećuju puteve, nasipe, regionalne i seoske puteve kojima moraju da prođu, ukoliko ne transportuju asortimente na ovaj način. 

I osim svih problema oko seče i transporta, najbitnije je da ogrevnog drveta ima dovoljno i da je njegova cena u padu.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара