Читај ми!

Predstavljeno pobedničko rešenje za novu zgradu u Studentskom gradu

U Palati "Srbija" predstavljeno je pobedničko rešenje konkursa za novu zgradu za smeštaj akademaca u Studentskom gradu. Delo je turskih arhitekata, a zgrada bi trebalo da bude završena do kraja 2026. godine. Sredstva su obezbeđena iz budžeta i kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Smeštaj tokom studija i dalje je jedno od najvažnijih pitanja za studente koji se školuju van mesta stanovanja. U najvećem studentskom kampusu na Balkanu, Studentskom gradu, trenutno boravi više od 4.600 akademaca. Kada nova zgrada bude završena, biće mesta za još hiljadu.

"Naš cilj je da obezbedimo dodatne kapacitete, stvorimo dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način damo dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije. Podsetiću da studenti ne plaćaju punu cenu smeštaja i ishrane u domovima, plaćaju oko 30 odsto ekonomske cene ovih usluga", navodi ministar prosvete Branko Ružić.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš kaže da se povećanjem broja studenata doprinosi razvoju privrede zasnovane na znanju, što ima pozitivan uticaj na ukupnu ekonomiju i društvo, ali i na budući razvoj zemlje.

Procenjena vrednost radova je oko 25 miliona evra, a dodatnih milion i po evra biće uloženo u opremanje.

Arhitekta Burak Pelenk iz Studija "Nous Architecture" iz Turske navodi da zgradu, koja će imati 431 sobu, karakterišu jednostavnost dizajna i konstrukcije, zelene površine na krovu, zajedničke prostorije za socijalizaciju, kako bi se stvorili bolji uslovi za život i druženje studenata.

Za Razvojnu banku Saveta Evrope obrazovanje je jedna od ključnih oblasti u koju ulaže sredstva.

"Moramo da podržavamo najranjivije grupe u društvu i omogućimo im bolje uslove stanovanja i nastavak obrazovanja. Zato je obrazovanje i dalje jedna od ključnih oblasti i u našoj novoj strategiji", ističe menadžerka Razvojne banke Saveta Evrope za Srbiju Nadežda Gročkova Leruste.

U okviru projekta Studentsko organizovanje, osim novog objekta u Studentskom gradu, biće završen i studentski dom u Nišu.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи