Читај ми!

Svako drugo dete na internetu doživelo neku neprijatnost – kako sprečiti nasilje

Dok se ubrzava pristup internetu u školama, stručnjaci upozoravaju - brže treba da se radi i na obučavanju dece. To je jedna od poruka na Dan bezbednog interenta. U Srbiji ga svakog dana koristi 86 odsto dece i tinejdžera, a svako drugo dete je doživelo neku neprijatnost. Pored dobrobiti, pristup internetu nosi i rizike, uključujući seksualno zlostavljajunje i zloupotrebu privatnih podataka.

Izreka da medalja ima dve strane važi i u virtuelnom svetu. Iako služi za učenje i zabavu, internet je sve češće mesto sa kojeg vreba opasnost. To potvrđuje i podatak da je svako drugo dete, koje koristi internet, doživelo neku vrstu neprijatnosti.

A sa interenta na kome se nasilje dešava nije lako otići, jer je mladima telefon često u ruci. 

"U Srbiji oko polovine dece korisnika interneta ne zna kako da promeni podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i zato se izlažu rizicima. Šesnaest odsto dece je iskusilo sajber maltretiranje, stres i trauma su rizici za mentalno zdravlje. Onlajn nasilje može imati i gore posledice, jer je broj svedoka tog nasilja mnogo veći", upozorava Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Kome sve prijaviti nasilje na internetu 

Zbog uvreda i nasilja na internetu, prijave stižu na različite adrese. Nacionalnom kontakt centru za pet godina stigle su 6.304 prijave. "Net patroli" samo prošle godine oko 1.000, i taj broj, kažu, raste.

"Građani mogu anonimno ili putem predstavljanja da prijave štetan sadržaj, fotografije, video snimke seksualnog zlostavljanja deca, govor mržnje ili druge elemente zlostavljanja dece", ističe Ružica Radović iz "Net patrole". 

Tužilac za Visokotehnološki kriminal Brnko Stamenković navodi da deca imaju posebnu zaštitu i posebno hitno postupanje tužilaštva i policije kada su ugrožena putem interneta.

"Naše najmlađe treba da zaštitimo na poseban način i to i činimo", poručuje Stamenković.

Nastavnik za digitalno doba 

U zaštiti dece na Internetu trebalo bi da pomognu kampanje i edukacije. Treba da uče i oni koji decu uče. "Nastavnik za digitalno doba" - obuka je koju više od decenije prolaze nastavnici u školama, podsećaju iz Ministarstva prosvete.

"Mi moramo dopreti do naše dece i uticati na njiohovu svest koliko vremena provode na interentu. Podaci pokazuju da su oni u proseku savki dan preko dva sata na internetu i to je svaki dan sve duže", ukazuje Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Stručnjaci su saglasni da je internet neiscrpan izvor znanja, ali i "bolest" modernog doba.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво