Читај ми!

Izložba "Dva lica, jedan život" - ispovest o teškoj borbi protiv raka ali i opomena

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, u Vranju je otvorena izložba fotografija "Dva lica, jedan život". Društvo onkoloških pacijenata želi da ukaže koliko je važna prevencija i rano otkrivanje karcinoma, a planiraju da izložbu postave i u drugim gradovima.

Dele bolne, intimne trenutke - kada su u procesu lečenja od raka izgubili kosu, ne i volju. To je za svakog onkološkog pacijenta težak period, žele da pokažu da su jaki.

"Ja sam sada zdrava, ja sam sada hrabra i ja sada mogu da pričam o ovim fotografijama. Iz ovog ugla na slici je jedna lepa žena bez kose i sa perikom. Ali u tom trenutku kada su fotografije nastale, kada sam ja bila u procesu lečenja, na hemioterapiji, tada je bilo jako teško", kaže Slađana Janković iz Vranja.

Jedinstvena izložba 15 fotografija u galeriji pozorišta - "Dva lica, jedan život", svaka od njih priča svoju borbu. Opomena ili upozorenje da budemo odgovorni prema sebi i svom zdravlju.

"Mnogi od nas nisu svesni koliko smo podložni bolestima, ali i koliko ne pazimo na svoje zdravlje. Preventiva je ono na šta konstantno ukazujemo i ove fotografije bi trebalo da probude svest i da ljudi ne dođu u situaciju u kojoj smo mi bili, tako što će da rade preventivne preglede", ističe Mirjana Nikolić.

Dr Kosta Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice u Vranju, poručuje da je on mnogo toga naučio od članica ovog udruženja.

"Mnogo sam naučio na medicini, na fakultetu, na specijalizaciji i subspecijalizaciji, ali mnogo toga sam naučio u razgovoru sa njima i u gledanju njihovog ponašanja van bolnice. To su osobe koje su pune života i imaju milion ideja", kaže dr Zdravković.

Bolest ne treba da bude zabranjena tema, poručuju iz Društva onkoloških pacijenata Vranje. Dele i poruke podrške, motivišu okolinu.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво