Читај ми!

Ne mogu svi u IT, prilikom izbora profesije najvažnije da volite posao koji ćete raditi

Izbor profesije nije lak, a ta dilema muči mlade do upisa u srednju školu ili na fakultet. Testovi profesionalne orijentacije mogu da pomognu. Ipak, neka pravila diktira i tržište rada. Čije preporuke treba čuti prilikom odabira životnog poziva?

Razgovor u četiri oka. Na stolu test inteligencije, psihološka procena i savetovanje. Cilj – odabir srednje škole koja će olakšati put do odluke o budućem zanimanju.

"Posle ovog testiranja videla sam da imam smisla za matematiku, fiziku, hemiju, biologiju, te prirodne nauke, ali i za umetnost", navodi Đurđa Stojanović.

Da bi ispunila svoju želju i napravila pravi izbor, podršku joj pružaju roditelji.

"Ako smo suprug i ja završili gimnaziju, mislim da je njoj na neki način nametnuto da se očekuje da upiše gimnaziju, ali hteli smo da ona sama zaključi da li je to zaista pravi izbor. Mi smo kao pastiri, da malo usmerimo to dete da ne zaluta", navodi Mirjana Rajilić Stojanović, majka.

Da ne zaluta, postaraće se oni koji znaju da procene sposobnosti, interesovanja i karakter deteta.

"Dešava se da dete ima jednu predstavu, dešava se da je ta predstava nekad vezana za očekivanja roditelja, nekada je vezana za to šta će drugovi da upišu, nekad je vezana za to šta društvo ceni. To se nekada ne slaže sa njegovom strukturom sposobnosti", navodi Dragana Sotirović iz Centra za profesionalnu orijentaciju.

Koja su najplaćenija i najtraženija zanimanja u Srbiji

Važno je, kažu, da deca ne misle da su atraktivna i popularna zanimanja dobra za svakoga. Savetuju i da prate svoj unutrašnji osećaj.

"IT je čarobna reč. Kad kažete IT, to asocira na brz posao, puno para, jedan uspeh i ugled. Traže se komercijalne delatnosti, traže se finansijske delatnosti, sve ono što donosi novac što ne mora da ostane tako, i da će za pet-šest godina to sigurno menjati", navodi Sotirovićeva.

I tržište će se menjati – dok je nekada imperativ bio završiti fakultet kako bi se lakše došlo do posla, sada se više traže kadrovi sa srednjom stručnom spremom, kažu upućeni.

"Najviše nam nedostaju s jedne strane vozači, ugostitelji, auto-mehaničari, ali i građevinski radnici. Najplaćenije zanimanje i dalje je kontrola leta, na drugom mestu je IT. Na toj listi su bankari, ekonomisti, oni koji rade sa novcem, rudarska oblast, ali na listi su i naučnoistraživački radnici", kaže Miloš Turinski iz Infostuda.

Upućeni savetuju da se napravi dobra računica između želja i realnog stanja na tržištu rada, ali da konačnu odluku donesu u skladu sa onim što će voleti da rade.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво