Читај ми!

Uvoz mleka biće ograničen kvalitetom, ostaje pitanje ko će ga kontrolisati

Posle razgovora sa ministarkom poljoprivrede, proizvođači mleka iz Banata iz zgrade Vlade izašli su zadovoljni. Dobili su obećanje, kažu, da će za mesec dana, kada isteknu uvozne dozvole mlekarama, država ograničiti uvoz sirovog mleka, većom kontrolom kvaliteta. Nadaju se da će se time sprečiti da im jeftino, strano mleko, lošijeg kvaliteta obara otkupnu cenu.

Nekontrolisan uvoz mleka najviše smeta domaćim proizvođačima, a traže i veće premije.

"Ministarka je predložila da je bolje da nam poveća podsticajna sredstva po grlu, nego premiju. Donekle je i u pravu. Ako nam poveća premiju za pet do deset dinara po litri, mlekare će smanjiti za toliko cenu mleka", kaže iz Udruženje proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina.

Objašnjava da im je obećano da će po grlu sa 25.000 dinara biti uvećanje na 50.000 dinara.

Sat vremena posle poljoprivrednika, na sastanak u ministarstvo došli su predstavnici mlekara. Oni o razgovoru nisu govorili, a ministartsvo saopštava da je dogovoreno da narednih dana mlekare dostave stav o cenovnoj politici za naredni period.

Razlika u ceni koju mlekare plaćaju primarnim proizvođačima, kreće se u rasponu od čak 30 dinara. Tek polovina sirovog mleka u Srbiji ima status ekstra kvaliteta i po tom osnovu dobija premiju države.

Kvalitet i dalje procenjuju mlekare 

Iako se mnogo očekivalo od Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, kvalitet sirovog mleka u Srbiji i dalje procenjuju same mlekare.

Baćina tvrdi da su više puta tražili da laboratorija krene sa radom.

"Prepušteni smo mlekarama da određuju kvalitet. Sumnjam u tu ispravnost", navodi Baćina.

Ministarstvo im je obećalo da će u Skupštini predložiti i da se stočarima produži zakup poljoprivrednog zemljišta za još 10 godina.

Potrebne precizne procene 

Stručnjaci kažu da bi, pre donošenja novih mera, valjalo napraviti računicu koliko čega imamo. Procene su da smo poslednjih nekoliko godina, izgubili 50.000 muznih grla.

Profesor dr Zoran Rajić sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta kaže da procene variraju po nekoliko desetina hiljada grla.

"Moramo da utvrdimo koliko imamo krava i koja nam je ukupna proizvodnja. Prvi korak je kolika nam je potrošnja, što odavno ne pratimo", navodi Rajić.

Poljoprivrednici iz Banata smatraju da je realna otkupna cena mleka 80 do 85 dinara.

Njima mlekare nisu u potpunosti otkazale otkup kao proizvođačima u Mrčajevcu i okolini, ali su im cenu već spustili za sedam dinara, a u februaru će za još pet dinara po litru.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво