Problemi zbog otapanja snega

Zbog naglog otapanja snega i obilnih padavina, poplavljena su brojna domaćinstva u opštini Žitorađa. Nekoliko stotina domaćinstava ostala su bez vode za piće. Vatrogasno spasilačke jedinice spremne da reaguju u slučaju poplava, rekao Predrag Marić.

Otapanje snega i obilne padavine donele su muke žiteljima u selima Voljčinac i Đakus u opštini Žitorađa koji su osvanuli pod vodom, a brojna domaćinstva ostala su bez vode za piće.

Nastava u osnovnoj školi u Voljčincu od jutros je prekinuta, zbog toga što 26 učenika nije moglo da uđe u učionice koje su bile poplavljene. Ugrožena su i domaćinstva u centru sela.

Voda od jutros navire sa svih strana i preti da poplavi celo selo. Nadležni u opštini Žitorađa pokušavaju kopanjem kanala da iscrpe vodu iz centra sela. Iz opštine kažu da su i sami meštani zatvaranjem odvoda doprineli ovom problemu.

"Radi se na tome da se kanali raščiste, a posle raščišćavanja kanala pristupićemo crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava", rekao je Gvozden Stanković iz Odseka za vanredne situacije.

Predsednik opštine Žitorađa Miodrag Petrović kaže da se boji ukoliko se nastavi otapanje snega, zbog čega bi imali još ozbiljnije probleme.

"Šteta je velika. Sve što je nama u mogućnosti pokušavamo da preduzmemo crpljenje vode i da pomognemo ljudima koji rade na terenu", rekao je Petrović. 

Slična je situacija i u Đakusu gde bujica ide ka selu. Ugroženo je i napajanje strujom, a zbog mešanja atmosferskih i fekalnih voda preti pogoršanje higijenske epidemiološke situacije.

Poplavljeni su i bunari zbog čega je nekoliko stotina domaćisnstava ostalo bez vode za piće.

Marić: Spremni za reagovanje u slučaju poplava

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da u Srbiji nema opasnosti od većeg izlivanja reka, ali da su vatrogasno spasilačke jedinice spremne da reaguju u slučaju poplava.

"Što se tiče opasnosti od poplava, situacija u Srbiji je stabilna a neko brže otapanje snega može se očekivati u istočnoj Srbiji i u pitanju je reka Timok", rekao je Marić.

Kaže da su preduzete odgovarajuće mere - podignut stepen pripravnosti vatrogasno spasilačkim jedinicama i uspostavljeni kontakti sa lokalnim vlastima.

"Trenutno u Srbiji, na nekoliko mesta imamo izlivanja manjih reka gde se ne radi o posledicama porasta vodostaja već o atmosferskim padavinama i topljenju snega", rekao je Marić.

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije je istakao i da "trenutno nigde situacija nije dramatična niti je prisutna potreba za mobilizacijom ljudi".

"Mogu da nagovestim, po prognozama, da će u narednih mesec dana najverovatnije, i kod nas vodostaj Save i Dunava biti u porastu a kako će biti dinamika topljenja snega i da li će to stvarati probleme ostaje da se vidi", istakao je Marić.

Naveo je da će vatrogasno spasilačke jedinice kao i MUP, "u svakom slučaju staviti na raspolaganje sve svoje resurse u funkciju zaštiti ljudi i imovine na svim područjima gde može doći do ugrožavanja od poplava".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара