Читај ми!

Srbi iz Suvog Dola odavno ne idu peške

Nekoliko etnički motivisanih incidenata obeležilo je protekle nedelje život Srba u naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice. Korišćeno je i vatreno oružje. Niko nije povređen a ne zna se ni ko je pucao. Policija je saopštila da je privela jednog među više osoba albanske nacionalnosti koje su napale maloletnog Lazara Milutinovića. Za nas nije sigurno da se krećemo peške kroz Suvi Do, kažu Srbi.

Opustele su ulice u etnički mešovitom naselju Suvi Do, na dva kilometra od južnog i severnog dela Mitrovice. Ekipa RTS-a je tamo bila za vikend, pa bi svaki namernik mogao da pomisli da je to razlog malog broja prolaznika. Od meštana, međutim, čujemo da je nešto drugo u pitanju.

"Ovde retko kada možete da vidite Srbina da ide peške. Ako koga vidite, onda je to u 99 odsto slučajeva Albanac. Nijednom Srbinu nije sigurno da prođe pešice", kaže žitelj Suvog Dola Zlatko Milutinović.

Branko Radovanović, takođe iz Suvog Dola, podseća da su se ovde nedavno desila tri incidenta zaredom.

"Prebijanje srpskog dečaka u susednom selu, albanskom, ispaljivanje iz vozila u pokretu i najsvežiji primer kamenovanje vozila našeg sugrađanina", dodaje Radovanović.

U Suvom Dolu kažu da sumnjaju da su incidenti deo nekog scenarija, jer tri incidenta u tri dana teško da mogu da budu slučajnost. Kada pitate meštane kako je bilo pre njih, kažu – "naviknuto", ali da poslednji incidenti zabrinjavaju.

"Od dolaska Kfora ovde je pešice ne ide ta dva kilometra koja su do Mitrovice, niko ne ide peške. Od skoro je neko pokušao pomalo i to se uglavnom završi ili nekim prebijanjem, ili dobacivanjem ili kamenovanjem, tako da je to jako zastrašujuće za meštane ovog sela", kaže Radovanović.

Digli ruke od Kfora i Euleksa

Očekivali su preostali Srbi u Suvom Dolu veću zaštitu od međunarodnih vojnih i policijskih snaga, pa i same lokalne policije formirane nakon 1999. godine.

Međuetničke trzavice između Albanaca i Srba su ovde u selu nakon rata stalno rasle, a da bi se situacija koliko-toliko smirila, odlučeno je da bude formirana podstanica policije. Meštani Srbi svedoče da umesto da podigne nivo bezbednosti, podstanica policije je polupana i nikada nije zaživela.

Suvi Do pripadao je katastarski opštini Zvečan. Trenutno, urbani deo sela pripada južnom delu Mitrovice.

"Mi smo se uvek obraćali stanici policije Sever, ranije. Dok gospodin ministar Svečlja na svoju ruku nije to promenio i mi se sada telefonom obratimo južnoj stanici u koju nemamo veru, da budemo iskreni. Primećujemo i vozila kada kontrolišu, kontrolišu uglavnom vozila srpskih tablica – da li je to KM, BG, KG... Ja imam i jedne i druge... Kad sam sa 02 prođem bez problema, kad sam sa KM zaustavi, kontroliše. Tako da se prosto vidi da ta policija ne radi kako bi trebalo", ističe Branko Radovanović.

Ovakvo ponašanje prema njima preostali Srbi u Suvom Dolu, a ima ih u 35 porodica, tvrde da ne mogu da promene. Kažu da su od Kfora i Euleksa digli ruke, jer za tri incidenta u tri dana niko od njih nije došao ni da pita šta se dogodilo.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво