Читај ми!

Sučeljavanje dokumenata srpske i mađarske istoriografije u Banatu

Najraniju istoriju Srba u Banatu istražili su uporedo istoričari Milan Micić i Ferenc Nemet, prikupljajući građu iz srpskih i mađarskih arhiva. Srbi su na prostoru Banata živeli i pre Velike seobe i sa Mađarima gradili savezništvo učestvujući u vojnoj odbrani.

Istorijski interes Srba i Mađara u Banatu tokom 14. i 15. veka je sprečavanje najezde Turaka na Zapad. Čuvajući Ugarsku, Srbi su čuvali i svoju veru i jezik.

"To je dovelo i do mešovitih brakova srpske i mađarske vlastele i do migracija Srba na teritoriju Ugarske u više navrata i da postoje istorijske paralele Srba i Mađara na ovim prostorima. Recimo Srbi su imali Kosovski boj, Mađari su imali bitku kod Mohača", navodi Ferenc Nemet, autor knjige.

U knjizi "Srbi u Banatu 1411-1594" koja je predstavljena u Zrenjaninu sučeljavaju se istraživanja dokumenata mađarske i srpske istoriografije.

"Početna godina jeste 1411. kada je Despot Stefan Lazarević postao župan Torontalske županije, kada je dobio posede Veliki Bečkerek, Araču i Bečej. A završna godina je 1594. – to je godina banatskog ustanka, prvog srpskog oružanog pokreta protiv Turaka koji kao posledicu ima spaljivanje moštiju Svetog Save", ističe autor Milan Micić.

Ovakva dela su prilika da se povuče paralela sa današnjim vremenom.

"U traganju za svojim identitetom pokušavamo da nađemo i saradnike i one koji će razumeti i našu potrebu i našu želju i našu neophodnost da zadržimo svoj identitet", rekao je Zoran Stojačić iz udruženja "Baštinar".

Po mađarskim istoričarima Srbi su se doseljavali od 14. veka. Do Velike seobe bilo je osam organizovanih naseljavanja Ugarske.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво