Читај ми!

Sava na granici vanredne odbrane od poplava; nivo Lima u opadanju, procena štete u Prijepolju

Nivo reka u poplavljenim područjima opada. Vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera u porastu u naredna dva dana.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Nivo Lima je u opadanju, ali sledi procena štete od poplava, što je mnogo teži zadatak, na sednici Štaba u Prijepolju o tome će se razgovarati.

Predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasa ostalo mnogo mulja, koji treba ukloniti.

"Sa vodenom stihijom smo se uspešno izborili. Međutim, sad predstoji drugi posao, treba valjano proceniti štetu. Prvo ćemo na sednici Štaba videti koji putni pravci su nam oštećeni, što je oko dva-tri kilometra na teritoriji cele opštine", naveo je Babić i dodao da će komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Ima najava da će biti novih padavina u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje. Predsednik Opštine Prijepolje kaže da su spremni za novi poplavni talas. 

Vrh talasa na Savi

Vodostaj Save kod Šapca jutros je na nivou vanredne odbrane, 501 centimetar, ali se ne očekuje uvođenje vanrednih mera odbrane od poplava, kažu nadležni. Ovo je vrh talasa i narednih dana prognoziraju stagnaciju nivoa reke jer je i kod Sremske Mitrovice od jutros niža za četiri centimetra. U branjenom delu nema izlivanja, niti problema.

I u opštini Bogatić, Drina se povukla u korito u ataru Badovinaca. Na Ušću u ataru Crne Bare reka se izlila u nebranjenom delu na njive, ali su vlasnici parcela na vreme uklonili mehanizaciju i stoku.

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, potvrdio je gostujući u Jutarnjem programu da je na Savi kod Šapca vrh talasa i nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, to je drugi stepen odbrane kada su permanentna dežurstva.

"To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima, to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje", napomenuo je Vladiković.

Upozorava da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.

"Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotocima je vanredna odbrana od poplava", napomenuo je hidrolog.

Objasnio je da kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava, onda se organizuju permanentna dežurstva i određene tačke se ojačavaju. Kaže da u nekim mestima i niži vodostaji prave probleme.

Podsetio je da su kod Šapca 2018. godine bile vanredne mere odbrane od poplava na snazi mesec i po dana, ali pored jakog pritiska na nasipe, ostalih problema nije bilo, uvođenje ove mere ne znači i da je katastrofa.

Kaže da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta poput Jamene, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

Ne očekuje da će se ponoviti epizoda od pre nedelju dana, ali je oprez neophodan, jer ćemo imati talas na talas.

"Ostaje dežurstvo, upozorili smo ljude. Sredinom nedelje imamo padavine, koje će iz kiše da pređu u sneg, imaćemo sledećeg vikenda opet sneg", rekao je Vladiković.

Istakao je da na Dunavu ne očekuje probleme.

Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

Vladiković kaže da su poplave u poslednjih 20 godina češće u januaru, ranije su na našem području bile od februara do aprila, a u poslednje vreme velike vode su od novembra pa do kraja januara, što je pokazatelj da se mnogo toga menja u klimatskom i hidrološkom pogledu.

U narednih 10 dana imaćemo smirivanje hidrološke situacije, dok će, kako kaže, Tisa imati jak priliv.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво