Читај ми!

Za vikend temperature u Beogradu padaju – iz Zimske službe kažu da su spremni

Posle proleća u januaru, stiže nam zima. Za nekoliko sati temperatura je pala za 12 stepeni. Rukovodilac Zimske službe "Beograd puta" Željko Maravić rekao je za RTS da su spremni za sneg koji meteorolozi za vikend najavljuju u prestonici.

Snega će, prema najavama meteorologa, biti u Beogradu i ove zime. Rukovodilac Zimske službe "Beograd puta" Željko Maravić rekao je za RTS da su na osnovu prognoze vremena odredili prvi stepen angažovanja.

"To je samo 18 velikih vozila i devet malih, to je ukupno 27. Pošto mi imamo dva investitora, pretežni je Grad Beograd, a imamo i deo puteva u republičkoj nadležnosti koje održavamo. Tu još imamo pet dodatnih", rekao je Maravić.

Dodao je da će pratiti vremensku prognozu koja je osnov za stepen angažovanja Zimske službe.

"Verovatno ćemo sutradan imati isti stepen, a sutra veče podići na drugi stepen uz saglasnost investitora, jer se vremenski uslovi bitno menjaju", istakao je Željko Maravić.

Kako je naveo, sutra će stići validnija prognoza na osnovu koje će utvrditi stepen angažovanja tokom vikenda.

Rukovodilac Zimske službe istakao je da je za njih najvažnija temperatura pri tlu, kao i da bi bilo idealno da se meri i sama temperatura kolovoza.

"Pošto je Beograd razuđen i pošto Beograd nisu samo centralne gradske opštine, nego postoje i prigradske opštine i postoje saobraćajnice na 200 do 500 metara nadmorske visine, temperature su bitno različite i, na primer, ako u istom trenutku merite može da bude čak i do deset stepeni razlike, ako pričamo o toj temperaturi pri kolovozu", objasnio je Maravić.

Napomenuo je da zasad nema opasnosti da će biti leda, ali da će od nedelje temperature biti u padu, pa će postojati mogućnost za mraz i led.

Željko Maravić je naveo da je Beograd vrlo specifičan grad kada je reč o snežnim padavinama i čišćenju snega.

"Ima mnogo saobraćajnica koje nisu samo kolovozi, nego imate i preko 250 objekata, tu računam i mostove, nadvožnjake, mnogo petlji ili ulazno-izlaznih rampi koje različito deluju", naveo je Maravić.

Dodao je da i dve velike reke čine Beograd specifičnim, a da u delu Avale i Kosmaja postoje saobraćajnice i na 500 metara nadmorske visine koje se razlikuju od onih u centralnim gradskim opštinama.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије