Читај ми!

Batut: Male boginje potvrđene kod 11 osoba na teritoriji Smedereva

Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su male boginje (morbile) potvrđene kod 11 osoba sa teritorije Smedereva.

Morbile su potvrđene juče u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a kako navodi "Batut", reč je o osmoro dece mlađe od dve godine koja nisu vakcinisana, kao i tri odrasle osobe sa nepoznatim ili nepotpunim vakcinalnim statusom.

Dvoje obolele dece imaju komplikacije u vidu upale pluća, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju, navodi "Batut".

Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu 12. januara, a od 11. januara ove godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji, napominje se u saopštenju.

Od početka nedelje potvrđena su dva slučaja u Požarevcu, u Beogradu jedan.

Prema podacima SZO, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u deset je registrovano oko 90 odsto svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva.

Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih. Od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.

Za vreme trajanja pandemije koronavirusa u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja je došlo do značajnog pada obuhvata.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 a u 2021. godini svega 74,8 odsto.

Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku, a ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 posto.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina, navode iz "Batuta".

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво