Читај ми!

Najviša plata u IT sektoru u Srbiji 8.500 evra, kolike su prosečne zarade

Marko Vučetić sa specijalizovanog sajta "Hello World.rs" rekao je za RTS da u Srbiji radi između 80.000 i 90.000 IKT stručnjaka. Najveću platu ima softver diveloper iz Beograda koji zarađuje 8.500 evra, a u ekspanziji su prodžekt i produkt menadžeri, kaže Vučetić.

Kandidati u IT industriji sve su aktivniji na tržištu rada, za 26 odsto je povećan broj konkurisanja na oglase u odnosu na prethodne godine. Rastu izvoz Infomaciono-komunikacionih tehnologija i potražnja za kadrovima u ovim uslugama. Zato su povećana i primanja u IT sektoru.

U ovoj godini izvoz Informaciono-komunikacionih usluga je 2,5 milijarde evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na prethodnu. Srbija je prema podacima Eurostata imala jedno od najvećih povećanja broja zaposlenih u IKT sektoru u Evropi, sa rastom većim od 50 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Marko Vučetić sa specijalizovanog sajta "Hello World.rs" rekao je da izvoz IKT usluga prati i povećanje plata.

"Bitno je da se vodi računa o povećanju plata u IT sektoru kako bi naši IT stručnjaci ostali u našem sistemu", naglasio je Vučetić gostujući u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, prosečna zarada u avgustu ove godine bila je 1.600 evra, ali prema procenama poslodavaca, od avgusta do decembra prosečna plata će skočiti za određeni iznos u zavisnosti od kretanja na tržištu rada.

Napomenuo je da u Srbiji radi između 80.000 i 90.000 IKT stručnjaka, ali ne treba zaboraviti i projektovani rast od 2025. godine, koji će svakako zavisiti i od situacije između Rusije i Ukrajine. 

"Očekuje se između 120.000 i 150.000 stručnjaka u IKT sektoru do 2025. godine", istakao je Vučetić i dodao da sliku u IT sektoru i te kako menja dolazak ruskih i ukrajinskih IT stručnjaka.

Naveo je da naši stručnjaci uče od ruskih i ukrajinskih kolega. 

Objavljen je podatak da plate u IT industriji idu i do 8.500 evra. Ističe da ovu najveću platu ima softver diveloper iz Beograda, a ima i drugih plaćenih pozicija, pa tako tim lideri zarađuju 2.600 evra, a ekspanziju trenutno imaju prodžekt i produkt menadžeri i njihova prosečna plata iznost 2.100 evra.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво