Читај ми!

Preminuo pisac Dejan Tiago Stanković

Pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 58. godini života u Lisabonu. Uvek je govorio da je spisateljski zanat naučio od najboljih, prevodeći književna dela. "Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno u životu, tek u svojim četrdesetima, kada sam bio siguran da imam šta da kažem", napisao je.

Srpski i portugalski pisac i književni prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 58. godini života. Rođen je u Beogradu 1965, završio je studije arhitekture, ali se arhitekturom nikada nije bavio. Posle završenih studija preselio se u London, odatle u Portugal.

U svojoj biografiji, napisao je da je bio pionir u prevođenju sa srpskog na portugalski i portugalskog na srpski, pa je mogao da bira dela koja je prevodio. Zato je objavljivao prevode samo najznačajnijih pisaca.

Bio je ponosan na svoje prevode Žozea Saramaga, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića i Dušana Kovačevića.

Potom je  počeo da piše i na srpskom i na portugalskom. Uvek je govorio da je spisateljski zanat naučio od najboljih, prevodeći književna dela.

"Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno u životu, tek u svojim četrdesetima, kada sam bio siguran da imam šta da kažem. Objavio sam knjigu pripovedaka Odakle sam bila, više nisam i roman Estoril, koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta sam osobito ponosan, ušao u školsku lektiru", napisao je Dejan Tiago Stanković. 

Bio je laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Dobitnik je priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev", Nagrade Evropske unije za književnost. 

Preminuo je u Lisabonu, gradu u kojem je živeo poslednjih nekoliko decenija. 

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво