Čitaj mi!

"Er Srbija" od danas direktno leti za Kinu

Od danas se ponovo direktno leti do Kine, uvođenjem leta između Beograda i Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini. "Er Srbija" uspostavlja direktne letove do Kine posle 22 godine, odnosno od oktobra 2000. kada je tadašnji JAT poslednji put leteo za Peking. Letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno – od Beograda do Tjenđina petkom, a povratni nedeljom. Let Beograd–Tjenđin učvrstiće privredne veze Srbije i Kine, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu organizovana je konferencija povodom prvog leta širokotrupnog aviona "Er Srbija" za Tjenđin, koji će poleteti danas u 14.10 časova.

Prvi avion koji će leteti za Kinu pozdravili su pored premijerke Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek.

Premijerka Brnabić istakla je da će ovim letom Beograd biti povezan, ne samo sa Tjenđinom, već će direktno leteti za Peking, jer je ovaj, objasnila je, lučki grad u severnom delu Kine udaljen pola sata brzim vozom od kineske prestonice.

Ocenila je da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

"Svakako sam uverena da će ovaj let dodatno ojačati i naše privredne veze sa Kinom, dovesti još veći broj investitora, da će nakon pandemije i nakon što se ukinu restriktivne mere u Kini dovesti ne samo veliki broj turista iz Kine u našu zemlju koji smo imali i pre pandemije, već nadam se i mnogo više, kao i da će dodatno unaprediti našu međuljudsku saradnju i povezanost", rekla je premijerka.

"Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, premijerka je rekla da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine – 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, dodala je, doprineli letovi kineske nacionalne avio-kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je potpisala sa Kinom sporazum o ukidanju viza.

Kada je u pitanju privredna razmena Srbije i Kine, Brnabićeva je navela da su dve zemlje 2001. godine premašile robnu razmenu od pet milijardu dolara.

"Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 152 puta", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapređenja saradnje sa Kinom, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Onoga dana kada budemo potpisali taj sporazum sa Kinom nebo je granica. Plasman naših proizvoda na moćno tržište Kine je nešto što će nama otvoriti takva vrata i mogućnosti da će naša ekonomija to osetiti u istom trenutku", poručila je Brnabićeva.

Od Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini, do Pekinga postoji pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju brzi vozovi i kojom se između dva grada stiže za oko 30 minuta.

Usled trenutnih ograničenja zbog kovida, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije "Er Srbija".

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima "erbas A330" iz dugolinijske flote "Er Srbije", a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.