Čitaj mi!

Vlada usvojila Program zaštite vazduha, šta se njime predviđa

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, sa akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha. Vlada za energetski ugrožene kupce opredelila milijardu i po dinara.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kako se navodi, ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Programom su definisane i mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Neke od predviđenih mera omogućiće bržu zamenu starih uređaja za grejanje u domaćinstvima i obnovu voznog parka deregistracijom, odnosno otpremanjem najstarijih Euro 1, 2 i 3 dizel putničkih vozila i lakih teretnih vozila, kao i EURO I, II i III dizel autobusa u reciklažne centre.

Program predviđa i realizaciju aktivnosti koje se odnose na edukaciju, obuku za primenu najboljih praksi i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika i davanja doprinosa u ovoj oblasti od strane svih članova društvene zajednice.

Ministarstvo zaštite životne sredine ističe da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan je od ključnih prioriteta tog Ministarstva i veruje da će usvojeni program trasirati put sprovođenje mera i aktivnosti u narednim godinama, čime će se dati doprinos životnoj sredini, čistijem vazduhu i zdravlju građana.

Za energetski ugrožene kupce milijardu i po dinara

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je definisala kategorije onih građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije i za ove namene obezbedila sredstva u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima, saopšteno je iz vlade.

Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo, dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca. Ovi podaci biće objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.