Читај ми!

Propisi nisu dovoljni da zaštite žene od nasilja, žrtve su i predrasuda

Dok raste broj propisa o zaštiti žena od nasilja u porodici, ne smanjuje se broj žrtava. Svaka treća žena u Srbiji bila je žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja. Od početka godine, 25 je ubijeno u porodičnom nasilju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  kaže da je "sramota okrenuti se, ne pomoći, ne pozvati policiju".

"Moramo vratiti odgovornost jer deca gledaju u nas", kaže Jankovićeva.

Pitanje je gde gledaju žene koje su pretrpele nasilje, jer je od onih koje su tragično završile, svega šest tražilo pomoć.

"Svaki taj slučaj kada dođe do propusta institucija, nasilnici koriste da žrtve drže dalje u nasilju, da ona nema tu hrabrost i izgubila je poverenje da će institucije da je zaštite. Vi imate da žrtve odu u policiju i da im se ne veruje, i mi dok ne promenimo taj deo kako postupaju profesinolaci, da se žrtama veruje. Ali ako joj se od starta ne veruje ona gubi poverenje da će uopšte biti zaštićena", kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Zakon predviđa i bolju koordinaciju institucija, a ona je kažu u Autonomnom ženskom centru izostala, na primer, u slučaju ubistva deteta u Vršcu u oktobru.

"Mi vidmo da se to ne radi, i na ovom poslednjem slučaju viidmo da je izostala razmena informaicja, one informacije koje je dobilo tužilaštvo, nije podelilo sa centrom za socijalni rad i to je dovelo do ovog tragičnog epiloga", ističe Macanovićeva.

Žrtve prate i predsrasude.

"Tu ste i niste vidljivi, pritom nemate nikava prava. Niko neće da vam izda stan kao žrtvi nasilja, jer se plaši nasilnika a plaši se i toga kako će jedna žrtva sa troje dece da plati stan. Isto tako jako se teško zapošljavaju", kaže Hajrija Ramadani iz Udruženja "HAJR".

Sa nasiljem u podrodici još teže se, kažu, nose žene u dijaspori. Za samo dva meseca, udruženju u Cirihu javilo se osam žrtva.

"Tu je i naslinik koji zastrašuje, uzeću ti dete, poslaću te nazad za Srbiju. Žene prolaze nasilje, doživaljavaju nasilje, ali su u strahu da to prijave. Tu dolazi i do jezičke barijere, ne znaju kome da se obrate", objašnjava Emina Jović iz Udruženja "HAJR".

Kako bi se dalje čuo njihov glas, u više od 100 država prošle nedelje počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Simbolično, završava se 10. decembra - na Međunarodni dan ljudskih prava.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи