Читај ми!

"SOS za gluve", aplikacija dostupna za sve koji čuju posredstvom tumača za srpski jezik

Oko 14.000 gluvih i nagluvih osoba od danas će preko aplikacije "SOS za gluve" moći da ostvaruje besplatne telefonske pozive sa osobama koje čuju posredstvom tumača za srpski jezik. Aplikacija jedinstvena u regionu, a njeno uvođenje značajan je korak u uklanjanju barijera u komunikaciji za gluve osobe.

Svi moji prijatelji su jedva dočekali ovaj dan i već danas mogu da instaliraju aplikaciju

 

To u praksi znači da gluva osoba preko nje počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik. On dalje poziva željeni telefonski broj, a potom simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta. Aplikaciju mogu da koriste za bilo koju uslugu - u državnim institucijama, bankama, restoranima, na bezinskim pumpama.

"Ranije su gluve osobe mogle da budu bolesne samo radnim danima i nisu imale mogućnost pozivanja u noćinm satima za hitne intervencije. Neće više morati da zavise od porodice, rođaka, komšija, da strepe da će u kriznim situacijama biti neko tu ko će moći da pozove Hitnu pomoć", rekao je Mihajlo Godić iz Gradske organizacije gluvih Beograda.

Aplikacija je sistem sa dva rešenja, mobilna aplikacija za korisnike i veb aplikakcija za tumače.

"Svi mi zajedno ovde uključujući i sve naše medije ne pričamo ni približno dovoljno za mnoge o problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u ovom slučaju gluve osobe, većinsko stanovništvo ni ne zna, mi njih nismo svesni mi njih duboko ne razummeo, a to je zato što mi njih ne čujemo,ne mogu oni svi da imaju ličnog asistena, prevodioca, a da li se onda pitamo kako mogu da idu u školu", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kao još jedan problem nameće se mali broj tumača. Još ne postoji formalno obrazovanje za srpski znakovni jezik. U Srbiji su to najčešće deca gluvih roditelja.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво