Читај ми!

Selaković na Kadinjači: Položili su svoje živote u ime višeg cilja

U Memorijalnom kompleksu Kadinjača kod Užica obeležena je 81. godišnjica legendarne bitke, koja svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine.

Te 1941. godine pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete, Drugog Šumadijskog odreda, pružili su žestok otpor daleko nadmoćnijim nemačkim vojnicima braneći Užičku republiku, tada jedinu slobodnu teritoriju u Evropi.

"Užice je jedan od nezvaničnih gradova heroja Drugog svetskog rata, grad koji je bio sedište prve slobodne teritorije na tlu okupirane Evrope, grad koji je dao velike žrtve za slobodu u borbi protiv fašizma i nacizma", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Ukazao je da, koliko god to paradoksalno zvučalo, "veliki narodi i njihovi mitovi se često ne rađaju u pobedama, jer one mogu biti posledica slučaja ili ratne sreće, već u porazima i to onim porazima u kojima je grupa ljudi u ime višeg cilja svesno pristala da najveću od svih žrtava položi, da položi sopstveni život".

Mnogobrojni borci Radničkog bataljona junački su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila. Ova bitka jedna je od najvećih, nesvakidašnjih i po mnogo čemu posebna.

"Vrhovni štab organizuje odbranu slobodne teritorije radi evakuacije važnih resursa iz grada Užica ka Zlatiboru i Bosni. Odbranu organizuje na Kadinjači važnom prevoju između planine Tare i Jelove gore. Odbranu izvodi Radnički bataljon sa 270 boraca, Posavska sa 150 boraca i Oraška ceta sa oko 150 boraca. Naspram sebe imali su oko 4.000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika sa tenkovima i bornim kolima. Ova neravnopravna bitka tog 29. novembra trajala je oko tri sata, a u borbi je poginulo oko 180 boraca", rekao je general Ljubiša Diković.

Naglasio je da je bitka na Kadinjači jedna od slavnih i tragičnih bitaka sa kolektivnim podvigom njenih branilaca. Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je da su heroji Kadinjače – metalci, pekari, tkači, obućari, dali svoje živote da bi se neki drugi životi nastavili.

"Užice je ponosno na svojih 67 slobodarskih dana, a Užička republika kao jedina oaza slobode na evropskom kontinentu ima svoje mesto u istoriji Evrope. Najmanje što možemo je da mi svojim prisustvom na Kadinjači svakog 29. novembra odamo poštu i pokažemo da pamtimo", istakla je užička gradonačelnica.

Vence i cveće na Spomen-kompleks "Kadinjača", koji je obnovljen 2011. godine, položile su delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, boračkih organizacija, a užički sveštenici služili su pomen svim nastradalim borcima u bici na Kadinjači.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво