Читај ми!

Ružić: Kazne su jasno definisane, ali je važnije da se bavimo prevencijom nasilja u školama

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar prosvte kaže da je prosvetnoi sistem odavno rekao "stop" nasilju i da je važno da se taj sistem utegne.

"Obično kada imamo neki problem mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za preverivanje nasilja, pedagozi, psiholozi", rekao je ministar Branko Ružić.

Dejan Kolar, otac teško pretučenog dečaka u Subotici rekao je da će tužiti učenike, roditelje i školu.

"To je frapantno težak slučaj, nažalost ne i jedini. Najvažnije je da će dete biti dobro, ja razumem oca i njegovo je pravo da traži zaštitu od onih koje smatra odgovornim. Otac kaže da je prijavljivao, najpre verbalno nasilje, ali očigledno to nije preneto na više instance. Inspekcija je reagovala promtno kada je došlo do fizičkog nasilja, ali apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute, da prijave nasilje", istakao je Ružić. 

Kada je reč o statistici ministar prosvete kaže da imamo 750.000 učenika u osnovnim i srednjim školama.

"Ne želim da se bavim statistikom jer sam siguran da nasilja ima i više ali da se ne prijavljuje. Lakše je sprečiti fizičko nasilje ako se odmah prijavi verbalno ili digitalno nasilje", smatra Ružić.

Protekle nedelje imali smo primere vršnjačkog nasilja i u Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu, pa se postavlja pitanje i koliko su kazne adekvatne.

"Da li će se kazne pooštravati, ne znam. U utorak ćemo razgovarati i o novim merama. Kazne su jasno definisanje, i krajnji epilog odnosno najooštrija kazna je izbacivanje iz škole. Važnije je da se bavimo ne kaznama nego preveniranjem", ističe Ružić.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво