Читај ми!

Pet decenija od prve transplatacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA

Međunarodni simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je danas u VMA. Prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u VMA urađena je pre 50 godina.

Načelnik Sektora za lečenje VMA pukovnik dr Miroslav Broćić u pozdravnoj reči istakao je da savremena medicina ide divovskim koracima napred i da je jedan od lidera, ako ne i nosilac tog ubrzanog razvoja svakako hematologija, koja zajedno sa bazičnim medicinskim naukama stvara preduslove za pružanje najbolje zdravstvene zaštite.

Rekao je i da okupljanja ove vrste znatno doprinose i unapređuju rad hematološke medicine uz usklađivanje svih neophodnih okolnosti i preduslova kako bi rad instituta i klinika bio na vrhunskom nivou.

Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović u uvodnoj reči osvrnula se na istorijat transplantacije matičnih ćelija hematopoeze u VMA i napomenula da je bogata istorija velika obaveza za sve savremenike moderne medicine.

Kako je rekla, usvajanje metoda u transplantacionoj hematologiji i njihovo uvođenje u redovnu kliničku praksu uz praćenje savremenih trendova i odličnu saradnju sa centrima iz regiona i zemlje donose sigurnost na dobrobit svih pacijenata VMA.

Prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u VMA urađena je pre 50 godina. Od tada se ovi oblici lečenja uspešno primenjuju kod brojnih hematoloških i nehematoloških, malignih i benignih, urođenih i stečenih bolesti, a do sada je u Klinici za hematologiju VMA urađeno oko 1500 svih oblika transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.

Simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze tradicionalno se održava u VMA od 2001. godine.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво