Čitaj mi!

Vujović i Kolanđeli: Regionalni centri za upravljanje otpadom od sledeće godine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem o dinamici realizacije infrastrukturnih projekata u domenu upravljanja otpadom, koji će biti finansirani iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD).

Nakon što je delegaciju EBRD-a upoznala sa najznačajnijim rezultatima i projektima iz "Zelene agende", usklađivanjem zakonodavstva u domenu zaštite životne sredine sa direktivama EU, ministarka je predočila da se realizacija projekta koji podrazumeva izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji, odvija po planu.

"EBRD je strateški partner Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine u realizaciji kapitalnih zelenih projekata koji su od izuzetnog značaja za unapređenje kvaliteta životne sredine, a time i kvaliteta života građana", navela je Vujovićeva.

Navela je da će u prvoj polovini 2023. godine početi izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku.

"Očekujemo da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u našoj zemlji, čemu i težimo", rekla je Vujovićeva.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo projektom u Kragujevcu, kojim je omogućen kompletan prelazak gradske toplane sa uglja i mazuta na ekološki prihvatljiviji energent, i saglasili se da je to jedan od najuspešnijih projekata realizovan u saradnji EBRD.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu razmatrati i mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničkog učešća u drugim zelenim programima ove finansijske institucije, koji se odnose na klimatske promene i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine.