Читај ми!

Požari u soliterima su najopasniji – vatrogasci imaju jasne planove, da li imaju i adekvatnu opremu

Zgrade su sve više i više, a samim tim i izazovi. Požari u soliterima su po pravilu najopasniji. RTS je proveravao kakva je protivpožarna zaštita u zgradama sa mnogo spratova i da li vatrogasci imaju adekvatnu opremu za gašenje požara.

U zgradi Rudo na Konjarniku je oko 1.500 stanara. U posebnoj prostoriji 16. sprata na sredini hodnika nalaze se hidrant, crevo i aparat za gašenje požara. Pristup ima samo upravnik zgrade. Isto je i na ostalim spratovima.

Zamenik upravnika zgrade Srbislav Kujundžić kaže da na svakom spratu postoji poseban sistem, hidrant, creva, sve to za prvu pomoć. "Mi prvo alarmiramo, pa skačemo, mi ulećemo ako možemo da ugasimo", dodaje Kujundžić.

Požari u soliterima su po pravilu najopasniji.

Najveća opasnost nije od toplote

Nedeljko Gagić, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, napominje da opasnost za stanare solitera nije samo od toplote i od uticaja otvorenog plamena, već je najveća opasnost od gasovitih produkata sagorevanja, pre svega od ugljen monoksida, koji je lakši od vazduha, otrovan i zapaljiv i prvo popunjava gornje spratove.

Kujundžić ukazuje na veličinu zgrade - 190 stanova, 27 spratova. "Teško je prvo sve to otkriti na vreme i krenuti sa bilo kakvom odbranom od požara", dodaje upravnik zgrade.

Dva velika požara u visokim zgradama izbila su 2016. godine, a 2019. na Voždovcu je goreo stan na vrhu solitera. Vatrogasci u takvim situacijama imaju jasan plan.

"Sve njihove aktivnosti usmerene su na otklanjanje efekata tog požara, odimljavanje stepeništa i zgrade, pretragu stepeništa i stanova i spasavnje ljudi koji su započeli evakuaciju, ali u isto vreme i lokalizacija požara", ističe Gagić.

U pametnim zgradama više potencijalnih izvora požara

Stari soliteri, kao na Konjarniku, pravljeni su od armiranog betona, pa ne postoji opasnost da se uruše tokom požara.

U novim, pametnim zgradama, u kojima je skoro sve elektronski, ima više potencijalnih izvora požara.

Međutim, stručnjaci kažu da se za nove zgrade koriste savremeni materijali i svaka bi trebalo da ima sistem koji detektuje bilo kakvu promenu.

"Ovakvi požari u visokim stambenim objektima gase se unutrašnjom navalom tj. stepenišnim prostorom, hodnicima zgrade, unutrašnjim komunikacijama u zgradi", kaže Gagić.

To znači da vatrogasci ulaze u zgradu i odatle pokušavaju da ugase požar.

U retkim slučajevima koriste se specijalizovana vozila za gašenje požara spolja. Pre mesec dana MUP je dobio i poseban helikopter za gašenje požara, između ostalog, i u soliterima.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара