Читај ми!

U Beogradu održan protest zbog zagađenog vazduha

U Beogradu je održan protest za bezopasan vazduh u organizaciji neformalne grupe građana Eko straža. Organizator protesta je najavio da će sutra na pisarnici predati zahtev predsedniku Republike, premijerki i Republičkoj javnoj tužiteljki kojima se traži da preduzmu korake zbog zagađenja vazduha u Srbiji.

Protest "Narod protiv trovača", čiji je cilj da ukaže na veliko aerozagađenje, počeo je ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, a odatle su učesnici prošetali do Trga republike.

Među demonstrantima bili su ekološki aktivisti, građani i predstavnici opozicionih stranaka i poslanici Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta i Savo Manojlović. 

Ulica kralja Milana je bila blokirana za saobraćaj, a učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima "Samo sloga od smoga spasava", "Stop ekološkom izbeglištvu","Srbija Pakistan – svima nama guši pluća vazduh naš", "Ne glumite gluplje nego što jeste – za našu decu", "Pažljivo diši, opasno po život" i druge.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević rekao je u obraćanju da je Srbija pola godine bila evropski rekorder po zagađenju i naveo brojne gradove u kojima je ove grejne sezone ostvareno rekordno zagađenje.

Istakao je da je jedna milijarda evra potrebna da se stave filteri na fabričke dimnjake.

Predstavnik ekološkog udruženja "Tvrđava" iz Smedereva Nikola Krstić rekao je da zbog "kancerogene crvene prašine" u tom gradu ima 6.800 onkoloških bolesnika, što je sedam odsto ukupne populacije Smedereva.

Upućeni zahtevi nadležnima 

Organizator protesta je najavio da će sutra na pisarnici predati zahtev predsedniku Republike Srbije, premijerki Vlade Republike Srbije i Republičkoj javnoj tužiteljki kojima se traži da preduzmu korake zbog zagađenja vazduha u Srbiji.

Od predsednika se Vučića traži da odmah stvori uslove za sprovođenje celokupne zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine, a posebno zaštite kvaliteta vazduha, a u skladu sa Ustavom, navodi se u zahtevima koje potpisuje Bojan Simišić.

Od Ane Brnabić se traži da Vlada odmah usvoji već pripremljeni Program kvaliteta vazduha sa Akcionim planom za period 2022-2030, da obezbedi finansijska sredstva za njegovo sprovođenje i da bez daljeg odlaganja započne implementaciju svih mera koje su navedene u ovom dokumentu.

Od Vlade se traži i da obezbedi kontinuirano informisanje građana o kvalitetu ambijentalnog vazduha u svim delovima zemlje, a na osnovu međunarodno priznatih metodologija izveštavanja.

Traži se i da se obezbedi hitno sprovođenje svih Planova kvaliteta vazduha koje su donele lokalne samouprave, a tamo gde nisu doneti da se sprovedu mere iz nacionalnog akcionog plana primenjive na lokalnom nivou.

Organizatori protesta traže i da se uz podršku Državne revizorske institucije ispita poslovanje svih subjekata koji čine sistem zaštite životne sredine, kao i da se sprovede načelo odgovornosti zagađivača.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво