Читај ми!

Dvadeset tri manjine biraju svoje nacionalne savete

Oko pola miliona građana s pravom glasa neposredno bira 19 nacionalnih saveta, dok se preostala četiri (makedonski, hrvatski, crnogorski i goranski) određuju na elektorskoj skupštini. Izborni proces protiče bez nepravilnosti, a birališta su otvorena do 20 časova.

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, otvorena su u sedam časova, saopštila je Republička izborna komisija.

Oko pola miliona građana s pravom glasa neposredno bira 19 nacionalnih saveta, dok se preostala četiri (makedonski, hrvatski, crnogorski i goranski) određuju na elektorskoj skupštini, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, mogu da glasaju do 20 časova, naveo je RIK.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da pravo glasa ima 456.199 pripadnika nacionalnih manjina.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a zatvaraju se u 20 časova, dok se elektorske skupštine sastaju u podne.

Nekoliko nacionalnih saveta ima sedište u Subotici jer je to multietnički i multikonfesionalni grad u kojem su otvorena 63 birališta na kojima 19 zajednica učestvuje u ozboru za svoje predstavnike.

"To znači da u Subotici 33.049 birača danas ima mogućnost da izađe na neposredne izbore", potvrdila je Marija Ušumović Davčik, koordinatorka Radnog tela RIK-a za sprovođenje izbora u Subotici. 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor jutros je glasao u naselju Nosa, kod Subotice, na biračkom mestu broj 43 u osnovnoj školi "Petefi Šandor".

Bujanovac je multietnička opština gde je na 26 biračkih mesta u biračke spiskove upisano 18.500 građana, pripadnika albanske, romske, bugarske nacionalne manjine. 

U Preševu su 23 biračka mesta, a pravo glasa ima takođe oko 18.500 ljudi. Za Nacionalni savet Albanaca kandidovano je pet lista. 

Do 10.00 časova je u Preševu glasalo oko 5 odsto upisanih birača, a u Bujanovcu  do 11.00 časova 6 procenata.

Pripadnici vlaške nacionalne manjine glasaju u 18 opština i gradova u Istočnoj Srbiji, a pravo glasa ima njih 23.466.

U opštini Petrovac na Mlavi glasa se za sedam izbornih lista od kojih su sa 2.320 upisanih birača najbrojniji i birači vlaške nacionalne manjine. Ukupno je za sedam lista u petrovačkoj opštini upisano 3.083 birača.

Svih 11 biračkih mesta u oštini Petrovac na Mlavi, od kojih je deset u selima, otvorena su na vreme. 

U Šapcu je otvoreno pet biračkih mesta na kojima će  glasati 12 nacionalnih manjina. Najviše je Roma, Rusa, Bošnjaka i Crnogoraca kao i dva Egipćanina.

Od ukupno 1.407 birača upisanih u spiskove, do 10 sati glasalo je 19,3 odsto. 

Rezultati izbora na ekranima RIK-a

Od novoizabranih predstavnika nacionalnih manjina očekuje se da svojim zajednicama u Srbiji obezbede što bolje informisanje, pravo na kulturu i obrazovanje na maternjem jeziku.

Rezultati izbora biće objavljivani na ekranima u RIK-u, u realnom vremenu, kao što je bio slučaj i sa izborima 3. aprila.

Konačni rezultati proglašavaju se 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo, ili ako RIK ne ponovi glasanje.

Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије