Читај ми!

Deca otrovana na ekskurziji na Zlatiboru u dobrom stanju

Učenici Osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče, koji su se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru i koji su prebačeni na Institut za majku i dete su dobrog opšteg stanja, rekao je za RTS direktor te ustanove profesor Radoje Simić.

Doktorka Slavice Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi da su u ovoj epidemiji obolele 64 osobe.

"Od 116 osoba koje su bile na  ekskurziji na Zlatiboru - 111 učenika osmog razreda iz pet odeljenja, obolela su 62 učenika i dva nastavnika. Znači, ukupno imamo 64 obolele osobe", navodi Mariseva.

Ukazuje da su odrađene neke virusološke analize, i svi rezultati su, kaže, negativni.

"Za bakteriološke analize potrebno je nekoliko dana, a sutra prikupljamo drugi uzorak stolice", navodi Mariseva.    

Ranije danas iz Instituta za majku i dete saopšteno je da će od sedmoro dece uzrasta od 7 do 14 godina, troje biti zadržano na lečenju.

U saopštenju se navodi i da je sedmoro dece, uzrasta 14 godina, iz osnovne škole u Borči, zbog crevnih problema - povraćanje, malaksalost, manji porast telesne temperature, koja se vezuju za trovanje hranom na ekskurziji na Zlatiboru, primljeno na bolničko lečenje u Istitut u noći između 5. i 6. novambra.

"Danas, pre podne deca su stabilnih vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja. Zbog održavanja blažih simptoma i kliničkih znaka bolesti na bolničkom lecenju će biti zadržano troje dece", navodi se u saopštenju.

Kako su ranije preneli beogradski mediji, osmaci su se otrovali piletinom poslednjeg dana ekskurzije.

Iz škole su uputili zahtev Zavodu za javno zdravlje kako bi se izvršio pregled hrane i prostorija u kojima su boravili učenici.

Inače, iz škole "Jovan Ristić" su naveli da je do tog trenutka trodnevna ekskurzija protekla prema planu i programu, kao i da je tegobe od 113 đaka i pet nastavnika, imalo 20 učenika i jedan nastavnik. O njima je, do dolaska u Beograd, brinula lekarka zadužena za ovaj izlet.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво