Читај ми!

Mladena Dulića više nema zbog ismevanja na internetu, odgovorni svi učesnici – upozoravaju stručnjaci

Mladen Dulić, 22-godišnji mladić koji se ubio zbog snimka na društvenim mrežama na kojem je ismejan tokom razgovora za posao - sahranjen je u Laktašima. Policija u Banja Luci uhapsila je radnika benzinske pumpe koji je snimao razgovor i još jedno lice koje je snimak objavilo na internetu. Tragedija koja je potresla region ponovo je pokrenula pitanje koliko smo svesni posledica takvog ponašanja.

"Ne mogu ja to više da izdržim". Te reči Mladena Dulića niko nije shvatio ozbiljno. Mladen je samo tražio posao, a dobio ismevanje. Nije ni slutio da će biti sniman tokom razgovora za posao i da će taj snimak osvanuti na društvenim mrežama. Radnici pumpe su uhapšeni, a zbog njihovog izrugivanja ugašen je jedan mladi život.

"Sve mjere i radnje preduzimaju se uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se izjasnio da se nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta Okružnom javnom tužilapštvu Banja Luka, protiv navedenih lica dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", navodi MUP Republike Srpske PU Banja Luka.

Taj slučaj je opomena za celo društvo. Psiholozi upozoravaju: neodgovorno ponašanje i plasiranje podrugljivog sadržaja, neslanih šala, pa i uvreda može imati i tragične posledice.

"Svi smo odgovorni, svi koji učestvujemo. Naravno da je najodgovornija osoba koja je kreirala sadržaj, odgovorna je i platforma ili medij na kom je sadržaj podijeljen, ali i svi ostali koji su učestvovali i na bilo koji način doprinijeli vidljivosti tog sadržaja", ističe Dragana Trninić profesorka na Fakultetu političkih nauka Banja Luka.

U nacionalnom kontakt Centru za bezbednost na internetu u Beogradu, pozivaju da se, bez straha, prijavi svaki oblih nasilja na društvenim mrežama. Sarađuju sa policijom, tužilaštvom i Ministarstvom prosvete. Centar radi u Srbiji, ali kažu da su spremni da sarađuju i sa susedima.

"Kada god da postoji ova vrsta utznemiravanja, kada god ko ima saznanja da neko nekoga maltretira, da neko nekog snima, da nekog uznemirava pozivam da slobodno prijavi. Da pozove 19833 i mi ćemo uputiti kome treba. Prijavite, nemojte da ćutite", napominje Emina Beković iz Nacionalnog kontakt Centra za bezbednost na internetu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, smatra da tragedija u Laktašima treba da bude upozorenje svima da poštuju ljudski život i dostojanstvo i najavljuje strože kazne za sve nasilnike na društvenim mrežama.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије