Читај ми!

Šeststo beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine – nisu ugrožene, tvrdi ministarka

Umesto BSŽ vakcine, 600 beba od 16. septembra do 19. oktobra ove godine u GAK "Narodni front" u Beogradu primilo je fiziološki rastvor, saopštila je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić. Deca nisu ugrožena, vakcinu će primiti u narednom periodu.

Ministarka Danica Grujičić je održala vanrednu konferenciju za navinare na kojoj je saopštila da je 600 beba u GAK "Narodni front" u Beogradu umesto zaštitne vakcine protiv tuberkuloze primilo rastvor kojim se rastvara aktivna supstanca, tačnije fiziološki rastvor.

"U tom fiziološkom rastvoru nije bilo ni aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije ili slično", rekla je Grujičićeva.

Poručuje da deca nisu ugrožena, kao i da će vakcinu primiti u narednom periodu.

"Potpuno su deca bezbedna, znate da se BSŽ vakcina daje do 12 meseca života, tako da mi nismo zakasnili sa vakcinacijom te dece", dodala je Grujičićeva.

Deca iz Beograda vakcinu će primiti u GAK "Narodni front", a bebe iz unutrašnjosti u matičnim zdravstvenim ustanovama. 

Ističe da je grešku napravila tehničarka u apoteci, kao i da je direktor GAK "Narodni front" ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

"Ono što želim da istaknem to je da su kolege, kada su shvatile da se desio propust na nivou, nažalost, ljudske greške i na nivou jedne osobe, preduzele sve mere da se pre svega pozove inspekcija, koja je ustanovila da su sve državne institucije uradile onako kako treba, da je ALIMS bugarskoj vakcini izdala dozvolu, da je to vakcina koja se od 1991. koristi svuda u svetu, da je 'Torlak' proverio kvalitet te vakcine, da tu nije bilo nikakvih problema i da je na vreme svim ustanovama poslao uputstvo kako se ta vakcina koristi", objasnila je Grujičićeva.

Ukazala je da je zabuna nastala jer se kod "Torlakove" BSŽ vakcine u jednoj kutiji pakuju i rastvori i aktivna supstanca.

"Kada je upitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, u drugoj aktivna supstanca i zapravo je došlo do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se već radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama. Kada je greška utvrđena, napravljen je spisak sve dece koja su u tom periodu rođena, porođena na GAK 'Narodni front', napravljen je spisak roditelja, 'Batut' je na sebe preuzeo da obavesti roditelje i domove zdravlja u unutrašnjosti, i u narednim mesecima ta deca će dobiti neophodnu vakcinu, bez ikakvih problema. Što se tiče dece iz Beograda, određena su tri lekara iz 'Narodnog fronta', obezbeđen je prostor gde će roditelji doći, broj telefona, da se roditelji jave kada će doći", navela je Grujičićeva.

"Ono što želim da obavestim javnost – jeste napravljen propust, ali nije nijednog trenutka život detata bio ugrožen, nijednog", naglasila je Grujičićeva.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво