Читај ми!

Čista voda iz česme mnogima nedostupna – svaki treći vodovod u Srbiji neispravan

Trećina javnih vodovoda u Srbiji je neispravna, pokazuje analiza Instituta za javno zdravlje "Batut". Kontrolisali su 2.246 vodovoda i objekata, i ustanovili da je 16,5 odsto uzoraka fizičko-hemijski neispravno, a mikrobiološki pet odsto uzoraka. Stručnjaci upozoravaju da vode zapravo nemamo dovoljno, i da zbog sve većih perioda suša i zagađenja slivova moramo da je čuvamo.

Vojvođani imaju najviše problema sa vodom. U Severnom Banatu je čak 98 odsto analizirane vode hemijski neispravno, sadrži povišene koncentracije gvožđa, amonijaka, mangana, nitrata, nitrita. I u Srednjem Banatu slično.

"Prosto je tlo takvo, arsen nije došao kao posledica zagađenja, nego je tu prisutan. Štednja vode, mere prevencije, mere zaštite, mi prvo na tome ne radimo, a to što nam je priroda podarila takvo kakvo jeste, da od toga napravimo kvalitetnu vodu u principu možemo", kaže Danijela Japin iz Visoke tehničke škole u Zrenjaninu.

Srbija je zapravo siromašna vodnim resursima i sve su vidljivije posledice klimatskih promena i suša.

"Na slivovima, gde imamo te prioritetne akumulacije za vodosnabdevanje stanovništva, moramo da učinimo sve da se eliminišu u maksimalno mogućoj meri svi izvori zagađenja i da se postave stroga pravila kada je u pitanju zaštita voda", navodi profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Na kanalizacione sisteme priključeno je oko 55 odsto stanovništva Srbije. Uz kanalizaciju, u reke se izliva i zagađena voda iz industrije.

"Prvi zadatak na kojem sam radio 1976. godine je bilo postrojenje za tretman otpadnih voda grada Beograda. Mi danas još uvek nemamo postrojenje", ukazuje Prvoslav Marjanović iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Direktor tog instituta Dejan Divac dodaje da postoje desetine izliva kanalizacije u Savu i Dunav. "Svi to vidimo, dođu ljudi pecaju tamo", ukazuje Divac.

Svega 15 odsto otpadnih voda u Srbiji se prečišćava. Iako 47 gradova i opština imaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, polovina nije u funkciji.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара