Читај ми!

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu svetski prvaci u šahu

Uprava za izvršenje kirivičnih sankcija Srbije drugu godinu zaredom učestvuje na Interkontinentalnom turniru u šahu za lica lišena slobode. Od četiri kazneno-popravne ustanove koje su predstavljale našu zemlju, plasman u finale izborile su osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, koji su pobedom nad timom Engleske došli do titule svetskih pravka.

Sa drevnom persijskom igrom većina štićenika Vaspitno-popravnog doma susrela se tek po dolasku u ustanovu. Za šestočlani tim koji je u onlajn nadmetanju branio boje Srbije i Kruševca, to nije bila prepreka. Do zlatnog odličja na svetskom prvenstvu stigli su odmerivši znanje i veštinu sa vršnjacima iz sedam zemalja Evrope, Amerike i Afrike.

"Šah igram nekih godinu ipo dana. Šah je za mene pre svega neka razonoda, ali i lep sport", kaže L. Đ. (21), štićenik Vaspitno-popravnog doma Kruševac i dodaje da nije očekivao ovakav uspeh na takmičenju.

L. Š. (17), štićenik Vaspitno-popravnog doma Kruševac, kaže da je i porodica srećna i zadovoljna. "I ja i moja ekipa smo zadovoljni što generalno predstavljamo našu državu na nekom većem nivou. Svako voli ukus pobede i pre svega pobeda nam je jako važna", ističe on.

Šaha jača pažnju, strpljenje, samodisciplinu. Sa ciljem da se ova igra populariše među osuđenim licima u svim većim zavodima u zemlji već 10 godina postoje šahovske sekcije. Najuspešniji među članovima kruševačke postali su deo pobedničkog tima.

"Izuzetan rezultat i svi smo u Vaspitno-popravnom domu ponosni na naše štićenike. Što je najbitnije i što svi ovde pokušavamo da postignemo, a nadam se i da uspevamo, da kod nas tim mladim ljudima damo šansu, jer to je ono što im je možda i u toku nekog prethodnog života nedostajalo. Mnogi od njih su prvi put ovde dobili šansu i pružena im je prilika da iskažu svoje neke afinitete i talente", poručuje Miloš Ristić, upravnik Vaspitno-popravnog doma Kruševac.

U kruševačkom Vaspitno-popravnom domu trenutno je 166 štićenika koji su pored šaha u mogućnosti su da se bave i fudbalom, košarkom, stonim tenisom, a umetničke sposobnosti iskažu kroz brojne sekcije – od likovne, muzičke i literarne do dramske čije predstave godinama unazad osvajaju nagrade na pozorišnim festivalima za mlade.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара