Читај ми!

Počelo saniranje klizišta na lokalitetu "Vinča-Belo brdo" – očuvanje nasleđa starog 7.500 godina

U Vladi Srbije označen je početak sanacije klizišta arheološkog nalazišta "Vinča-Belo brdo" i njegovo pretvaranje u evropski i svetski naučni park za izučavanje neolita. Time će biti zaustavljeno višegodišnje klizanje u Dunav istorijskog nasleđa starog 7.500 godina. Projekat pomaže i ambasadorski fond pri ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi korak biće sanacija klizišta, a radovi će, prema planu, biti završeni do marta sledeće godine. Nakon toga sledi izgradnja evropskog, pa i svetskog naučno-istraživačkog i turističkog centra. Sanacija klizišta koštaće oko 114 miliona dinara, a ceo projekat oko 3 miliona evra.

"Ono što ćemo mi početi da radimo tokom 2023. godine je takođe i rekonstrukcija i dodatna izgradnja kanalizacione mreže, i drenaže u sklopu sanacije klizišta tako da će i za sve one koji u ovom trenutku žive na toj teritoriji, na tom području Gradske opštine Grocka imati i potpuno novu kanalizacionu mrežu i mnogo bolje obezbeđeno snabdevanje pijaćom vodom", rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Jedan od razloga što je jedno od najatraktivnijih i najvrednijih delova glavnog grada do sada bilo ruglo, jeste i divlja gradnja.

"Mi smo krenuli već sa ukljanjanjem nekih nelegalnih objekata, Mi opet kao država sa druge strane se trudimo da nađemo najbolji način da uložimo u to da ono što može da se ekspropiše- eksproprišemo, da oni dobiju dovoljno novca da ne ugrozimo njihov kvalitet života", dodala je Brnabićeva.

Šteta koja je već napravljena ne može se popraviti.

"Nažalost, takav odnos prema arheološkom nasleđu nije usamljen, nije jedinstven. Mi sada imamo mnogo više goruću temu u ovom momentu. Takođe uništavanje arheološkog nalazišta u Postenju, deli Novog Pazara gde je bagerima uništena latinska crkva, odnosno deo srednjovekovnog nasleđa. Tako da pitanje Banjice, pitanje Novog Pazara je nešto što se mora sistemski rešavati", rekla je Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za srpski arhitektonski tim, projekat "Vinča-Belo brdo" bio je veliki izazov. Svi objekti biće odignuti od tla kako bi se sačuvala originalna topografija i pejzaž 7.500 godina istorijskog nasleđa.

Koristiće se neolitski sistem gradnje i prirodni materijali kao drvo, platno, trska i pečena zemlja. Parkom će dominirati centar za posetioce sa izložbenim delom i vidikovcem. Malo dalje od ostalih objekata biće naučno-istraživački centar.

"Istorija je nešto dobro. Ona pokazuje odakle dolazimo, ukazuje nam na aktuelne probleme a najvažnije- pokazuje nam put u budućnost. Istorija i prošlost nisu tamnica u kojoj se ostaje zatočen nego mesto koje pomaže da se krene dalje. U Srbiji ima toliko toga na šta možete biti ponosni", rekao je Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu.

U toku je i inicijativa da arheološko nalazište Vinča bude uvršteno u Uneskovu kulturnu baštinu.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара