Читај ми!

Slučaj Kangaroo treasure, kad se piramidalne prevare presele na internet

Ništa nismo naučili posle Jezde i Dafine. Ovog puta se piramidalna prevara preselila na internet. Kako to da nam nije sumnjivo kada nam neko nudi laku a veliku zaradu?

Do danas je podneto oko 35 krivičnih prijava posebnom tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal protiv firme "Kangaroo treasure" iz Kine, registrovane u Srbiji za privredu delatnost.

"S obzirom na navoda krivičnih prijava, mi smo mogli da zaključimo da se u tom momentu radilo o šteti od pet miliona dinara i više. Međutim, imajući u vidu i druga saznanja koja imamo, izgleda da je ta šteta veća", kaže Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Uložite malo – zaradićete mnogo. Samo što to najčešće ne ide tek tako. Veliki broj zainteresovanih je do ove poslovne, kako će se ispostaviti neprilike, došao zahvaljujući intenzivnoj promociji i linkovima na društvenim mrežama. Mnogi od njih uložili su pozamašne svote novca koje premašuju i hiljadu evra.

Sve je, kako tvrde neki od prevarenih frilensera, mesecima dobro funkcionisalo da bi na kraju shvatili da je sve ipak deo dobro isplanirane prevare.

"Imala sam zadatak da odradim nekoliko zadataka dnevno. U zavisnosti od depozita koji se nalazio na mom računu koji je povezan sa platformom. Dakle, ako recimo imate 8.000 dinara depozita uplaćeno na računu platforme vi ste imali 8 dinara zarađeno po jednoj reklami", priča Andrijana Glišić.

Ljudima je ulilo poverenje i to što je platforma imala ugovor sa jednom domaćom bankom.

Odavno je poznato da prema onome što deluje bajkovito u poslovnim ponudama preko interneta uvek treba imati veliku dozu rezerve, tvrde stručnjaci za informativnu bezbednost.

"Piramidalna šema uključuje neki neodrživi biznis model, koji nudi neku zaradu svim ljudima koji se uključe a sa druge strane koncipiran je tako da onaj koji ga je osmislio prvenstveno ostvari zaradu i naravno svi drugi na kraju budu prevareni. Ovde se čak pominju i poreski inspektori gde kažu slušaj ovde mora da se plati određena suma novca koji ne može firma da plati već svaki pojedinac. Sve to ukazuje upravo na te prevare", napominje Luka Milinković, stručnjak za informacionu bezbednost.

Bez obzira čiji su državljani, ukoliko su izvršili krivično delo na teritoriji naše zemlje odgovaraće pred našim sudom, dodaje Stamenković.

Po članu zakona 208 o prevarama i na osnovu podatka da je šteta veća od pet miliona dinara, za ovo krivično delo moguća je kazna do 10 godina zatvora.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво