Читај ми!

Bojan Leković: Radite na sebi i ne upoređujte se s drugima

Najvažnije što sam naučio je da je introspekcija jako bitna, da radite na sebi i ne upoređujete se s drugima, već da date sve od sebe da budete makar malo bolji svaki dan, kaže Bojan Leković, osnivač platforme "Kupujem–prodajem" i bestselera "Medvedi na putu". Ovaj sajt trenutno ima 2,5 miliona registrovanih korisnika, a 50.000 oglasa objavi se svaki dan.

Bojan Leković je želeo da bude naučnik, a onda je završio elektroniku i pokrenuo sopstveni biznis. Osnivač je i vlasnik najveće srpske oglasne platforme "Kupujem–prodajem", predsednik holandsko-srpske poslovne asocijacije i autor poslovnog bestselera Medvedi na putu.

Danas u njegovoj kompaniji radi 30 ljudi. To je, kaže, sjajan tim koji pomaže da veliki broj korisnika dobije ono što želi, a trenutno imaju čak 2,5 miliona registrovanih korisnika i 4,5 miliona oglasa ne starijih od 30 dana. Svakoga dana objavi se 50.000 novih oglasa na platformi.

Za sebe kaže da je uvek bio preduzetnik u duši i da je to ono što ga je pokrenulo da otvori ovaj sajt.

"Kada si preduzetnik, sklon si riziku, imaš energiju neophodnu da rešiš probleme na putu", rekao je Leković.

A te probleme, po holandskom izrazu, naziva "medvedi na putu".

"To su svakodnevni problemi, od malih do velikih. Ne znam recept za njihovo rešenje, on ne postoji – imate neki konflikt unutar kompanije, nešto što vas izbaci iz ravnoteže, svaki preduzetnik ima mnogo problema koji zahtevaju dosta energije", rekao je Leković, koji ističe da mu je u karijeri najviše pomogao njegov preduzetnički karakter i inženjerski majndset.

Sajt "Kupujem–prodajem" pokrenuo je dok je živeo u Holandiji. Kaže da mu je prijalo to što je reč o sređenom društvu. Želim da sređujem stvari i verovatno je to razlog za uspeh portala Kupujem–prodajem, navodi Leković.

Poredeći "Kupujem–prodajem" sa drugim platformama poput "Amazona", "Ibeja", "Alibabe", Leković je rekao da su to ogromne kompanije, koje su aktivne u celom svetu, dok je Kupujem-Prodajem orijentisana na region.

"Osnovna razlika je što smo mi u potpunosti IT, platforma koja povezuje ljude, a oni pored toga imaju i distributivne centre, kupuju robu koja se kod njih prodaje", navodi Leković.

Stvari koje se smatraju neetičnim na platformi se ne dopuštaju, ali sami oglasi, koji se broje u milionima, i sama platforma predstavljaju, kaže, ogledalo društva.

Na pitanje da li će unositi promene na platformi i inovacije, poput kupovine pomoću kju-ar koda, Leković je rekao da žele da ubacuju inovacije, ali da moraju da prate i sposobnosti stanovništva, kako se ne bi previše udaljili. 

Najvažnije što sam naučio kroz ovaj posao da je introspekcija jako bitna, da radite na sebi i ne upoređujete se s drugima, već da date sve od sebe da budete makar malo bolji svaki dan.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи