Читај ми!

Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu o ubistvu deteta: Izostala koordinacija institucija

Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu Predrag Vuletić rekao je na konferenciji za novinare povodom slučaja u Vršcu gde je otac ubio dete, da je izostala blagovremena koordinacija svih institucija u tom postupku. Centar za socijalni rad u Vršcu nije obavešten, niti se interesovao za lečenje nasilnika, kako zakon propisuje da treba jer ako je majka žrtva, zakon propisuje da su deca uvek potencijalne žrtve i da se mora obratiti pažnja, istakao je Vuletić.

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu, rekao je povodom ubistva dvogodišnje devojčice u Vršcu da je sproveden nadzor koji je obavljen od 5. do 7. oktobar i da je izvršen uvid u kompletno postupanje organa Centra za socijalni rad u Vršcu.

"Majka [devojčice koju je ubio otac] je 30. aprila prijavila nasilje i policija je istog dana obavestila Centar. To je prva prijava nasilja. Posle te prijave otkrilo se da nasilje traje godinama, od početka braka od 2017. godine. Par je živeo u porodičnoj kući roditelja žrtve. Žrtva pre ovog incidenta nije bila evidentirana. Policija je procenila visok rizik i istog dana izrečene su mera zabrane prilaska žrtvi 48 sati i udaljenje iz kuće", naveo je Vuletić na konferenciji za novinare povodom ovog slučaja.

Prema njegovim rečima, istog dana Osnovni sud je produžio hitne mere do juna, a 4. maja je Centar za socijalni rad formirao tim koji je žrtvi pružao materijalnu podršku psiho-socijalnu i pravnu pomoć u sastavljanju tužbe.

Kako je rečno na konferenciji za novinare, nasilje, prema izjavi žrtve, traje od 2018. godine.

"Centar je sačinio tužbu 25. maja za određivanje mera i obavestio policiju i Osnovno tužilaštvo i dao procenu da postoji visok rizik od nasilja. Dana 27. maja Osnovni sud u Vršcu u krivičnom postupku donosi mere zabrane prilaska i komuniciranja sa majkom, što može da traje do kraja postupka", navedeno je.

Vuletić je rekao da je tri dana kasnije Centar sačinio na zahtev suda i preporučio mere zaštite. 

"Centar je 2. juna kontaktirao sa žrtvom i realizovao savetodavni rad za pripremu žrtve za ročište koje je zakazano za dan kasnije. Do tada poveravanje deteta nije bilo regulisano. Tada je majka izjavila da dete redovno posle podne viđa oca i izjavila je da nije spremna da pokreće još jedan postupak i nije pokrenula postupak za razvod braka. Majka tada navodi da otac nije bio nasilan prema detetu i da dete jedva čeka da vidi oca i da ne želi da uskrati viđanje", istakao je pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu.

Naveo je da je 3. juna Osnovi sud u Vršcu doneo presudu kojom se sledećih godinu dana zabranjuje prilazak i kontaktiranje s majkom, a ona je i tada izjavila da nije spremna da podnese zahtev za razvod braka. 

"Nakon ovog datuma žrtva se nije obraćala Centru za socijalni rad u Vršcu i Centar nije imao saznanja da se krše presuda i mere zaštite. Centar nije poverio dete ocu, kako su neki mediji preneli", rekao je Vuletić.

Nije pokrenut postupak za razvod braka 

Pošto nije pokretan postupak za razvod braka, oba roditelja su imala pravo na staranje o detetu. 

"Osnovni sud u Vršcu je 27. septembra doneo presudu da je počinilac kriv za delo nasilja u porodici i da mu se izriče uslovna osuda ili kazna zatvora od godinu dana i izriče mera obaveznog psihijatrijskog lečenja u trajanju od maksimum tri godine. U nadzoru inspektora je konstatovano da zaštita nije u potpunosti organizovana u smislu pružanja zaštite detetu", naveo je pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu.

 

Prema njegovim rečima, Centru za socijalni rad prioritet je bila majka-žrtva dok je izostala zaštita deteta, Centar nije utvrdio da je bezbednost ugrožena i samim tim nije mogao da pokrene postupke.

"Oslanjajući se na izjavu majke da dete nije bilo prisutno prilikom nasilja i da otac nije bio nasilan prema detetu, Centar nije izdao mere zaštite za dete. Izostala je blagovremena koordinacija između svih institucija u postupku. Centar nije obavešten niti se interesovao za lečenje nasilnika, kako zakon propisuje da treba. Zakoni propisuju da ukoliko je majka žrtva, deca su uvek potencijalne žrtve i da se mora obratiti pažnja na to", istakao je Vuletić.

Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu je rekao da posle presude od 27. septembra, niko od odgovornih institucija nije procenjivao dalji rizik.

Maja Raljić Nikić, rukovodilac grupe za inspekciju socijalne zaštite, istakla je da je problem nastao upravo u razmeni informacija.

"Nije ovde samo Centar za socijalni rad. Tu je i Osnovno javno tužilaštvo i policijska uprava i upravo je tu nastao problem. U razmeni informacija. Znači ko je koga trebalo da obavesti, a s obzirom da je procenjen visoki rizik, što i piše u zapisniku Koordinacione komisije, trebalo se to raditi na svakih 15 dana", objasnila je ona.

Pokrajinski sekretar je najavio da će preuzeti sve mere, što podrazumeva prekršajne i krivične mere.

петак, 14. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије