Čitaj mi!

Srbija će sa kompanijom "Roš" raditi na preciznoj medicini, posebno u lečenju pacijenata sa rakom pluća

Vlada Srbije i farmaceutska kompanija Roš potpisale su memorandum o naučnoistraživačkoj saradnji. Ta kompanija radiće u Srbiji istraživanja, obavljati testiranja i primenjivati individualnu terapiju protiv karcinoma.

Svako od nas ima nekog ko se bori, ko se borio ili izborio sa rakom. Svako od nas ima i nekog ko je, nažalost, izgubio tu bitku. Zato se svaka vest o toj bolesti prati sa posebnom pažnjom. Poslednjih godina na polju borbe protiv raka dešavaju se velike promene, a važnu ulogu ima i precizna medicina. U toj oblasti Srbija će raditi sa kompanijom "Roš", naročito u lečenju pacijenata sa rakom pluća.

"Ideja je da upotrebimo najsavremeniju tehnologije, to je sekvenciranje sledeće generacije na vrlo specifičnim panelima koje je kompanija razvila, kao bismo mogli da uđemo duboko u genetiku samog kancera svakog pacijenta i to vodi u primenu personalizovane medicine, jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od od toga zavisi dijagnoza, koji lek treba da se primeni i kakva je prognoza", kaže dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Od potpisanog memoranduma korist će imati pacijenti, stručnjaci i država.

"Ovo je zaista dobar početak jednog putovanja, jedne velike saradnje i dobra vest ne samo za Srbiju nego i za pacijente u Srbiji koji će imati pristup inovacijama. Ta velika sredstva koja ulažemo u razvoj i istraživanje, mi se nadamo da ćemo to svakako u budućnosti moći u većoj meri da preusmernimo na Srbiju kroz Bio 4 kampus", navodi Andrijano Treve, regionalni direktor kompanije "Roš".

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da "ovde imamo godišnji budžet jedne kompanije Roš od 16 milijardi dolara u istraživanja i razvoj, to su takođe strane i direktne investicije koje mogu da uđu Srbiju".

"Prisustvo kompanije kao što je Roš daje jasan signal da u Srbiju farmaceutseke kompanije mogu da investiraju kao centri istraživanja i razvoja", ukazuje premijerka.

Svake godine u Srbiji oko 7.000 osoba dobije rak pluća, a nažalost oko 5.000 izgubi bitku sa njim.