Читај ми!

Inflacija stigla i u studentske domove, za društveni život 50 dinara

Uz stanarinu i administartivne troškove, telefonsku pretplatu, održavanje intereneta i korišćenje klima uredjaja, studenti u domovima u Beogradu plaćaju i - društveni život. Raspitivali smo se kako se troši taj novac i šta studenti dobijaju?

Društveni život - jedan komad 50 dinara.

Račun iz Studentskog grada na Novom Beogradu, objavljen na društvenim mrežama, mnoge je nasmejao, a mi smo se zapitali - za šta se tačno ovaj novac koristi. U Studentskom centru Beograd kažu - ova stavka na računu postoji već decenijama, ali ne mora da se plaća, što studenti izgleda ne znaju.

"Ta stavka je u zavisnosti od studentskog doma od 35 do 50 dinara mesečno i ta stavka slluži za finansiranje studentskih organizacija iz domova. Mi smo kao Studentski centar samo servis koji naplaćuje to i drži na prolaznom računu, taj novac ne koristimo, nego ga prebacujemo studentskim organizacijama za njihove akcije", kaže Vladimir Cvijović, zamenik direktora ustanove Studentski centar Beograd.

U Studentskom domu, samo na Novom Beogradu, trenutno stanuje oko 4.500 studenata, što znači da se za društveni život, pod uslovom da ga svi plate, samo u jednom mesecu sakupi 225.000 dinara. Godišnje - to je oko 2,5 miliona dinara.

"Recimo najkrupnija stavka koju studenti organizuju iz toga je koncert povodom dana studenata, organizuju se sportska takmičenja različita, organizovali su u junu mesecu jedan veliki seminar na Zlatiboru, kongres za studente studentskih domova. I u zavisnosti od doma do doma, neki prave neke humanitarne akcije, neki češće neke sportske aktivnosti itd", dodaje Cvijović.

Možda se ni studenti ne bi u ovom momentu bavili "cenom društvenog života", da inflacija od 1. oktobra nije stigla i u studentske domove.

Stanarine su poskupele pa, na primer, student koji je na budžetu, u 4. najjeftinojoj kategoriji soba na Novom Beogradu, sada krevet plaća 1.500, umesto 1.020 dinara, a za najkvalitetniji smeštaj treba izdvojiti 3.190 dinara mesečno.

"Te cene su ipak, sve ukupno, jako simbolične. Nekada se zaboravimo i naše kolege studenti i njihovi roditelji, da i pored ovih nekih dodataka pojedinačnih, student mesečno plaća od 2.000, pa neka je 3-3.500 dinara na mesečnom nivou. To je zaista dostupno svakom", ocenjuje Cvijović.

Poskupeli su i bonovi za hranu u studentskim menzama. Samofinansirajući studenti koji žive u domu, moraju da izdvoje 20.400 dinara mesečno samo za hranu.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво