Читај ми!

Koliko građani učestvuju u donošenju opštinskih odluka

Već četiri godine zakonska obaveza opština je da pitaju građane u šta bi trebalo da se uloži novac od poreza na imovinu. Anketa je pokazala da čak 60 odsto njih nije verovalo da može da utiče na opštinske odluke. U međuvremenu se napredovalo. Tome je doprineo i švajcarski program za reformu poreza "Helvetas" koji je iz svog fonda obezbedio dodatna sredstva za građanske projekte, a angažovanjem popisivača imovine u čak 45 opština, povećao i priliv novca od tog poreza.

Zbog slabo posećenih javnih rasprava, opštine pribegavaju da građanima informacije šalju uz komunalne račune, preko flajera, plakata na trgovima i pijacama, neki su otišli i korak dalje.

"Kada je naša biblioteka otvorila ovo istureno odeljenje na Srebrnom jezeru mi smo došli na ideju da iskoristimo i to i da pitamo i turiste šta žele, tako da pored biltena šta smo uradili prošle godine imamo anketni listić šta žele", kaže Jelena Pantić, rukovodilac finansija Opštine Veliko Gradište.

Prošle godine, u Velikom Gradištu prvi put su anketirali i mlade. Na iznenađenje svih, u konkurenciji vaj-faj drveta na gradskom trgu i uređenja centra sela Majilovac, pobedilo je selo.

"Ideju su osmislili đaci iz srednje škole 'Milija Vasić' iz Velikog Gradišta, a tu su Udruženje žena iz srca Stiga koje je rešilo da realizuje ovaj projekat jednim delom dok će drugi deo projekta relizovati lovci iz našeg sela", rekla je Aleksandra Mladenović iz tog udruženja.

Da nije sve tako ružičasto, pokazuje podatak da je prethodni četvorogodišnji program koji je Helvetas delom finansirao iz svog fonda sproveden u samo osam opština, iako je započet u više od 40. Za naredni je izabrano 15 opština.

"Očekujemo praktično da svaka od lokalnih samouprava izdvoji budžetska sredstva u posebnu budžetsku liniju, što je u neku ruku inovacija, koja će biti namenjena isključivo malim građanskim projektima koje će švajcarska strana da kofinansira sa 750.000 franaka", ističe Branislav Milić iz švajcarskog programa "Helvetas".

U Užicu realizovano pedesetak projekata 

U Užicu su spremni i za novi krug, što se prethodnog tiče uz sredstva iz budžeta realizovali su čak pedesetak projekata na 40 lokacija. Predloge je slalo više od 2.000 građana.

"Javljaju se i neke druge grupacije, kreću udruženja da se aktiviraju, čak imamo i interesovanje verskih zajednica tako da se ovaj programe širi i on je dobio obrise uključivanja velikog broja ljudi iz različitih struktura i što je važno i iz gradova i iz sela", rekao je Miodrag Petković iz Gradskog veća Užica.

Sa jačanjem svesti građana da se i oni pitaju, napreduje i švajcarski projekat popisa imovine, kojim su sada obuhvaćeni i veći gradova poput Smedereva , Pirota i Valjeva. To znači veći prihod od poreza na imovinu, koji u ovom trenutku puni do 12 odsto lokalnih budžeta.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво