Читај ми!

Ekskurzije nikad skuplje, ceh uvek plaćaju roditelji

Ekskurzije su ove godine dobile novu dimenziju. Mnogima je ovo prvo zajedničko putovanje i prilika da bolje upoznaju školske drugare, jer su većinu školovanja proveli onlajn, zbog korone. Ali čini se da nikada nisu bile skuplje. Aleksandar Markov iz Foruma gimnazija i Zoran Serdar iz Jute govorili su za RTS o tome da li ekskurzije mogu da budu i jeftinije.

Šta će sve poneti na ekskurziju, gde će se slikati, koja muzika će se slušati u autobusu, ko će sa kim biti u sobi, velike - male brige muče maturante. Na ovu ekskurziju čekali su godinama.

U ponedeljak će ovi maturanti Prve ekonomske škole prvo obići Višegrad. Zatim idu u Trebinje, Bileću, Bijeljinu. Četiri dana, tri noćenja i putovanje od 24.500 dinara se završava. Obezbeđen im je smeštaj u hotelu sa tri zvezdice, doručak i večera, ulaznice za lokalitete.

"Kad se dobije neka ponuda - to su krajnji troškovi za jednog roditelja i toliko da bude krajnje korektno. Onda roditelj procenjuje sa detetom da li može to da plati, tačno zna koliko ga košta", kaže Radovan Stanković iz Saveta roditelja.

Organizacija ekskurzije priprema se godinu dana. U novembru prošle godine anketirani su učenici - koliko ih je zainteresovano i koju destinaciju bi izabrali.

Formira se plan i program ekskurzije, škola u dogovoru sa roditeljima bira tip smeštaja, autobusa, broj obroka, ulaznice. Roditelji plaćaju i dnevnice profesorima. Proces javne nabavke nije jednostavan.

"Javna nabavka za četvrti razred, javila se jedna agencija, za drugi i treći razred nijedna agencija. Onda smo ponovili javnu nabavku, jedva se u poslednjem trenutku javila jedna", kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole.

Sve je manje agencija koje hoće da organizuju ekskurzije. I troškovi toga su, kao i sve ostalo, poskupeli. Deca su željna putovanja i mnogima je ovo jedina prilika.

Ceh uvek plate roditelji, jer ne žele da baš njihovo dete ostane bez uspomena sa ekskurzije.

Mogu li putovanja da budu jeftinija 

Peta beogradska gimnazija ponudila je roditeljima put od devetnaest hiljada dinara za dva dana i jednu noć na Paliću. Zemunska za matursku ekskurziju putovanje u inostranstvo za 66,5 hiljada dinara. Izlet do Botaničke bašte, Crkve Svetog Marka i Tašmajdana košta 1.650 dinara.

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Aleksandar Markov iz Foruma gimnazija i Zoran Serdar iz Jute govorili su o tome da li ekskurzije mogu da budu i jeftinije. 

Serdar je rekao da su visoke cene, da je cena eksurzije za Španiju visoka, ali ne i previsoka. Prvo je, napominje, velika kilometraža, a tu su, dodaje, i porezi i nameti na dnevnice koji su visoki.

Svaka dnevnica koju određuje Savet roditelja u školi oporezuje se na tri načina. Prvo je porez na dohodak građana, drugo su normirani troškovi i treće je PIO fond - ukupno 65 procenata, objasnio je Sedar.

Izneo je podatak da su izleti između 4.000 i 5.000 dinara, bez dnevnica profesorskih, dvodnevne ekskurzije koštaju između 9.000 i 12.000, trodnevne između 15.000 i 20.000 dinara.

Profesor Markov napominje da roditelji kažu da su ekskurzije preskupe. Smatra da se sada malo više piše i priča o tome, a da su svake godine ekskurzije skupe.

"Da su se pobunili organizovano i da decu nisu poslali na ekskurziju u znak protesta - to se nikada nije desilo, to nedostaje, ta vrsta samoorganizacije - da se kaže da ne pristaju na te uslove", podvukao je Markov.

Maturske ekskurzije su u pitanju, ako im je preskupo, a jeste, zašto sami ne odu negde, umesto sedam-osam dana negde mogu duže, upitao je Markov.

Prema njegovim rečima, Španija nije jeftina destinacija, profesorske dnevnce ne poskupljuju ekskurziju, već cene koje agencije diktiraju.

Najskuplji prevoz, vanredni tehnički pregledi 

Serdar ukazuje da je naskuplji prevoz. Skočile su cene goriva, vanredni tehnički pregledi, bezbednost je na prvom mestu, uzimaju se dobri autobusi, cena diktira starost autobusa, kvalitet i broj sedišta, a drugi faktor su, dodaje, hotelijeri. Cena rada je skočila, dnevnice vodiča su veće, dodaje Serdar.

"Treći faktor gde se može uštedeti su profesorske dnevnice, one nisu visoke, to je briga o deci, to je 24-časovni posao. Često profesori sede po hodnicima, često i ne nose pidžame, to se mora isplatiti", rekao je Serdar.

"Problem su dnevnice, moraju se vratiti kao 2012. da škole isplaćuju dnevnice, jer se tada plaća svega 10 procenata na oporezivi deo", napominje Serdar.

Profesor Markov kaže da su u javnosti uglavnom nastavnici uzrok problema. "Kada vas neko optuži da zarađujete na deci nije prijatno. Pitanje eksurzija je svrsishodnost, sada su to turistička putovanja. Kada deca idu na eksurzije moraju da nadoknade te dane - mora se promeniti koncept", kaže Markov.

Ekskurzije su preskupe, smatra Markovi i dodaje da se moramo prebaciti na drugačije modele koje se primenjuju u drugim razvijenim državama, studijska putovanja -  zašto deca ne idu na razmenu u Grčku, upitao je Markov.

Serdar kaže da bi hoteli sa manjim brojem zvezdica snizili cenu, a da jednokrevetne sobe poskupljuju cenu ekskurzije.

Profesor Markov podvlači da Savet roditelja odlučuje gde će se ići, da li će biti hotel sa tri ili četiri zvezdice. "Izgleda da ima novca, iako kukamo, roditelji pronađu novac i plate skupe hotele.  Deca moraju da shvate situaciju u kojoj žive", zaključio je Markov.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се