Odata počast Milunki Savić i Antoniji Javornik

Ministar odbrane Nebojša Stefanović odao je počast Milunki Savić i Antoniji Javornik na Novom groblju u Beogradu i poručio da se identitet srpskog naroda ogleda upravo u liku i delu tih ratnih heroina.

Povodom obeležavanju godišnjice smrti Milunke Savić i 110 godina od njenog stupanja u srpsku vojsku, Stefanović je, u prisustvu Počasne Garde Vojske Srbije, predstavnika Grada i udruženja SUBNOR, kao i delegacija iz ambasada Rusije, Francuske i Velike Britanije, položio vence na mesto gde počivaju srpske heroine.

Stefanović je poručio da je identitet jednog naroda u velikoj meri određen njegovom prošlošću u koju su utkani konstitutivni elementi, kao što su tradicija, sistem vrednosti, kulturni obrasci i istorija.

"Danas stojimo ponosno i uspravne glave se prisećamo onih koji su stvarali identitet srpskog naroda, onih koji su nam ostavili jasne smernice kako se on čuva i zaveštali poštu u slobodnoj Srbiji", kazao je on.

Podsetio je da se ove godine u Srbiji obeležava 110 godina od Prvog balkanskog rata i istakao da pobedom u njemu, kao ni odbranom u Drugom balkanskom ratu, naša zemlja nije okončala svoju borbu za slobodu koja je počela 1804. godine.

Ministar je naglasio da su se naši heroji iz balkanskih i svetskih ratova, poput Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića i ostalih, uzdigli do svetskih visina i ušli u legende.

Zahvalnost Milunko Savić i Nataliji Bjelajac 

Tako se, prema rečima ministra, i borkinja u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i narednica u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihajlo", Milunka Savić upisala u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja.

Ministar je naveo da je hrabra Milunka Savić u rat ušla predstavljajući se kao Milun i da je tokom dugih ratovanja bila ranjena devet puta, ali i 12 puta odlikovana najvišim srpskim i svetskim ordenjima, kao i proglašena za srpsku Jovanku Orleanku.

Dodao je da je, nakon rata sve do smrti, svoj život posvetila humanitarnom radu, deci i odgajanju siročati.

Stefanović je kazao da se umnogome "naša Srbija" ogleda u liku Milunke Savić.

"Milunka Savić bila je sve ono što je Srbija, odlučna, hrabra, ponosna, spremna na razne žrtve jer je znala da brani svoje, da je pravedna, da ne mrzi jer ne ume i ne želi, da ne traži ništa tuđe i iz duše voli slobodu", kazao je Stefanović.

On je istakao i da je stopama Milunke Savić hodala i Natalija Bijelajac, rođena kao Antonija Javornik, koju su nazivali Slovenka sa srpskim srcem.

Podsetio je da je ta hrabra žena u srpsku vojsku ušla na nagovor svoga strica koji je bio oficir Austrougarske i govorio da je Srbija jedina zemlja u kojoj vlada sloboda, zbog čega je obukao nasu uniformu.

Ministar je kazao da se danas obeležava godišnjica od smrti Milunke Savić i 110 godina od kako je stupila u srpsku vojsku, ali i da je na današnji dan na Novom groblju položena i urna Nataliji Bjelajac.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво