Читај ми!

Protest i peticija u Gračanici povodom odluke o razmeni zemljišta

Grupa nezadovoljnih građana Gračanice pokrenula je potpisivanje peticije i protest zbog nedavno usvojene odluke odbornika lokalne skupštine o razmeni opštinskog zemljišta za privatni put, čiji je vlasnik Albanac.

Prošlonodeljenom odlukom skupštine ponuđena je razmena opštinskih 17 hektara za privatni put od 18 ari u Čaglavici, vlasnika Redže Šošija.

Nakon reakcije javnosti i medija, predsednica opštine u Gračanici Ljiljana Šubarić navela je da se radi o tri hektara kamenjara na parceli od 17 hektara zemlje, te da će o razmeni tek odlučivati nadležna ministarstva.

Pokretanjem peticije nezadovoljni građani, među kojima je i bivši predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović, zahtevaju "poništenje štetne odluke o poklanjanju opštinskog zemljišta".

"Doneta je odluka o ponudi, razmena 17 hektara opštinske parcele za 18 ari puta u Čaglavici, privatnog naselja, sagrađenog pre desetak godina, koje je sagradio Albanac koji je prodavao kuće.

I time stvarao profit, a sada bi neko da mu napravi ekstraprofit, time što će mu pokloniti jedan deo ili kompletnu parcelu. Još ne znamo do kraja, ali vrlo je verovatno da će se desiti da svih 17 hektara bude razmenjeno za 18 ari, što je nenormalan odnos", rekao je Stojanović medijima tokom protesta i početka potpisivanja peticije.

Namera potpisivanja peticije, objasnio je Stojanović, da se spreči "opasan presedan, jer se time uspostavlja novo pravilo, da će mnogi koji su sagradili naselja poslednjih deceniju i po na ovom prostoru moći da potražuju isto".

"Onaj koji je donosio ovu odluku nije se vodio javnim interesom i interesom građana ove opštine, vodio se ličnim interesom", naveo je Stojanović.

Dodao je da je namera potpisivanja peticije sakupljanje što više potpisa, i obaveštavanje vrha države u Beogradu, međunarodne zajednice i svih relevantnih faktora, sa zahtevom da intervenišu.

"Verujemo da postoje ozbiljne sumnje da se ovde radi i o korupciji, jer ne postoji javni interes koji bi mogao da obrazloži ovu odluku, osim nekog ličnog, koruptivnog interesa", tvrdi Stojanović.

Predstavnici lokalne samouprave u Gračanici danas se nisu obraćali medijima povodom pokretanja peticije i prostesta grupe građana, iako su novinari to tražili od njih.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара