Читај ми!

Sa kakvim očekivanjima studenti dočekuju novu akademsku godinu

Iako akademska godina zvanično počinje 1. oktobra, tokom nedelje, u zavisnosti od fakulteta, organizujuju se prijemi za brucoše. Oni stariji, privode kraju polaganje ispita kako bi upisali narednu godinu.

Nova akademska godina počinje nastavom na fakultetima, što studentima i najviše odgovara.

"Studentima mnogo više znači da su konstantno na fakultetu zato što, time što smo bili prebačeni na onlajn, izgubile su se mnoge radne navike", rekla je Ana Ćurić, student prodekan Rudarsko-geološkog fakulteta.

"U prijatnom ambijentu, sa novom zgradom, dobili smo razvojni implatološki centar i od ove godine će studenti raditi u tom centru, tako da iščekujemo prve pacijente", kaže Mladen Šiljković, predsednik paramneta Stomatološkog fakulteta.

Stefan Kovačević, predsednik studentskog parlamenta FON-a kaže da je Fakultet dobio nove akreditacije. "Naravno tu je i nova zgrada koja će studentima omogućiti bolje uslove studiranja", rekao je Kovačević.

Objašnjavaju da su senati univerziteta doneli neke od preporuka po kojima preba da postupaju visokoškolske ustanove, a da je Studentska konferencija univerziteta Srbije kao i prethodnih godina poslala dopis Ministarstvu prosvete o preporukama za visokoškolske ustanove kako bi studenti mogli da studiraju sa nekim olakšicama.

"Što se tiče upisa u narednu školsku godinu, studenti su zatražili da za upis u narednu školsku godinu svakao mogu u završnim godinama da upišu do 90 ESPB poena kako bi mogli da završe svoje studije. Da se školarina odloži u više rata i da se studentima na taj način izađe u susret kako bi mogli da polažu ispite i izmiruju svoje obaveze na fakultetu", kaže student-prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić.

"Organizovanje dodatnih apsolvetskih rokova za studente koji su takođe završnih godina. I ponovo smo uputili molbu da se budžetska mesta popunjavaju i bez ostvarivanja uslova od 48 poena, što je bio slučaj prethodne dve godine zaključkom Vlade. Takođe u prethodnom periodu polemisali smo o produžetku roka za studente kojima sada ističe dvostruki ili trostruki broj godina, tačnije za studente koji su se upisali po Bolonji", kaže Margareta Smiljanić predsednik SKONUS-a.

Kaže da je Ministarstvo donelo preporuku o produžetku roka za takve studente, usvojen je zaključak da se rok za stare studente, tačnije studente koji su upisali visokoškolske ustanove pre uvođenja Bolonje, takođe produži.

Za stare studente, kažu, tražiće trajnije rešenje. U Srbiji studira 230.000 akademaca.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво