Hakerski napadi, nepogode ili nestanak struje – kako zaštiti podatke u velikim kompanijama

Velike kompanije u stalnoj su potrazi za novim bezbednosnim rešenjima: za zaštitu podataka od hakerskih napada, prirodnih nepogoda i nestanka električne energije. "Pjur storidž", jedno je od najsavremenijih takvih rešenja, koje koristi više od četvrtine najbogatijih kompanija na svetu. Koriste ga i domaće kompanije.

Hardveri se nalaze na više lokacija u različitim data centrima. Sastoje se od brzih i otpornih SSD, takozvanih fleš diskova koji su spojeni mrežama visokog protoka interneta.

"Suština ovih sistema je da se svi upisani podaci sinhrono repliciraju na više storidž sistema. Ukoliko se neki kompromituje usled havarije na nekoj hardverskoj komponenti, zbog elementarne nepogode, hakerskog napada ili nestanka struje, automatski će drugi sistemi preuzeti njegovu funkciju", objašnjava marketing koordinator u "Brejniring IT solušns" Nikša Stepanović.

Dodaje i da ako se pojedini podaci "izgube" na drugim sistema, da će u roku od nekoliko sekundi biti vraćeni u funkcionalno stanje.

Na taj način se, između ostalog, garantuje bezbednost poslovnih podatka, povećava otpornost IT sistema i osigurava kontinuitet bezbednog poslovanja firme.

"Imamo trostruku prostornu uštedu, gde smo sa istom količinom prostora omogućili budući nesmetan rast kompanije. Tu je i pojednostavljeno upravljanje sistemom, jer se sve radi softverom iz centralne konzole, koja je dostupna preko svih uređaja koji zaposleni koriste", navodi direktor IT sektora "Univereksport" Nedeljko Petrović.

Sistemi štede i energiju 

Takvi sistemi za čuvanje podataka, rade se prema potrebama firme, kao odelo po meri.

Najvažnije je da i kada taj sistem radi, a kada ga hakeri napadnu i u slučaju da dođe do njegovog redovnog ažuriranja ili unapređivanja, u toku cele godine nestanak podataka može da traje najviše tridesetak sekundi.

Korišćenjem "pjur" tehnologije, štedi se do 80 odsto energije, a korišćenje isključivo SSD diskova, obezbeđuje bržu dostupnost podataka.

"'Pjur' je iskoristio trend rasta ovih 'ol fleš' tehnologija i razvio svoja rešenja isključivo na njima. Taj inovativni pristup i fokus na 'ol fleš' tehnologije omogućava vrhunske performanse i najbolju zaštitu podataka", kaže menadžer razvoja u "Verakomp" Marija Glođović.

"Pjuridž" data centri emisiju ugljen-dioksida smanjuju 84 odsto, a troškove održavanja opreme i softvera gotovo za polovinu. Ovo tehnološko rešenje iz Silikonske doline, najviše koriste velike globalne kompanije.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво