Читај ми!

Slepi i slabovidi uz pesmu i poeziju obilaze prestonicu

Dodir Beograda, projekat koji je počeo prošle godine, slepim i slabovidim osobama omogućava da na njima prilagođen način obilaze prestonicu. Na Kalemegdanu su se družili uz pesmu i poeziju, a potom i prošetali u pratnji vodiča.

Svaki put počinje prvim korakom, pa tako još nisu dostupne sve gradske atrakcije slepim i slabovidim osobama, ali one koje jesu rado obilaze.

"Prošle godine smo ih obišli osam, a ove ćemo ih obići pet. Neke ćemo ponoviti, kao što su Kalemegdan i Botanička bašta. Otići ćemo i na Avalu. Svi znamo gde je, nadomak Beograda, a mnogi od nas nikada nisu bili. Ove godine ćemo je posetiti prvi put", kaže predsednik Udruženja slepih i slabovidih osoba Boban Veličković.

Prvi je na binu izašao operski pevač Nemanja. Vatreni je navijač Crvene zvezde. Pre dve godine, kaže, imao je čast da peva na stadionu "Rajko Mitić."

"Završio sam srednju školu za solo pevanje. Trudim se da uveseljavam publiku jer cilj svakog umetnika, pa i operskog pevača je da publiku uveseli i da ona uživa", navodi Nemanja Crnatović.

Ana, apsolventkinja književnosti govorila je svoje stihove o svim izazovima na koje nailazi mlada osoba kada dođe u veliki grad na studije, posebno ako ima i neke teškoće.

"Odazivam se relativno često na ovakve manifestacije kako bih kroz svoj angažman, ali i kroz umetnost pokazala da i mi osobe sa invaliditetom, prevashodno slepe osobe, možemo ravnopravno da učestvujemo i da pokažemo da imamo iste, a ne specijalne potrebe", navodi Ana Jovčić.

Turistički obilazak za slepe i slabovide osobe teče polako i malo duže traje, a znamenitosti traže detaljniji opis i naravno dodir.

"Trudim se da uvek imam i neke zanimljive priče koje će im ostati u sećanju. Tu su i istorijske činjenice. Ako postoji mogućnost da dodirnu objekat o kome pričam, onda im to u velikoj meri približava ono o čemu govorim", kaže turistički vodič Zorana Trifković Hinić.

Dokle god bude lepog vremena, a oko Miholjdana ga obično ima, članovi Udruženja slepih i slabovidih osoba će moći da obilaze grad i uživaju u druženju.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво