Читај ми!

Ustoličen episkop šabački Jerotej

U sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu,u prisustvu oko 2.000 vernika , održana je sveta liturgija koju su služili arhijereji sa sveštenstvom, na kojoj je patrijarh srpski Porfirije ustoličio na tron novog episkopa šabačkog Jeroteja.

Svečanom činu prisustvovali su vladikini prijtelji iz svih krajeva zemlje.

Patrijarh  Porfirije rekao je da nimalo nije jednostvno i bez napora voditi crkvu, ali tamo gde ima smirenja i poverenja u Hrista već postoji pobeda i trijumf.

"Neka Gospod bude sa tobom, a i mi svi preporučujemo se, a vama braćo i sestre čestitam na novom episkopu i savetujem da u svemu sledite reč Hristovu, koja se propoveda u hramu božijem i slušate reči Jevanđelja i imate Hrista za meru, jer mnogi bi ljudi bez Hrista da budu mera i merilo", rekao je patrijarh.

Episkop Jerotej rekao je da će kao arhipastir eparhije šabačke čuvati i čvrsto održavati crkveni mir i jedinstvo.

"A mir je, kao što ste vi jednom rekli, vaša svetosti, pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se pogube sile raskola i razdora sukoba i mržnje. U današnje vreme kada su raskoli, ratovi i sukobi, nažalost, stvarnost koju živimo, imperativ mira postaje još važniji. Zato je neophodno dragi i moj narode iz Mačve, Pocerine, Jadra i Rađevine, Azbukovice i Posavotamnave da se svi molimo Bogu za mir u svetu", rekao je vladika Jerotej. 

Novoizabrani episkop šabački Jerotej (Petrović) rođen je 1971. godine. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, a Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine.

Nakon služenja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Svetih Arhangela, a na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 2009.

Za vreme studija primio je monaški postrig, 2003. godine, od strane episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Jerotej.

Na redovnom zasedanju Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom 2021. godne, izabran je za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop toplički, a ove godine, na mesto episkopa šabačkog, umesto preminulog vladike Lavrentija koji je bio arhijerej gotovo pet i o decenija u zemlji i rasejanju.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије